Savet Filmskih susreta žali zbog incidenta i ograđuje se od njega 1Foto: Miroslav Dragojevic

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je jutros oko četiri časa u kafe-restoranu hotela Ambasador, u kojem su smešteni gosti Filmskih susreta, fizički napao režisera Predraga Antonijevića i zadao mu nekoliko udaraca u glavu, potvrdio je za naš list portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Vladimir Stanojević.

On je kazao da je niško OJT ovaj fizički napad kvalifikovalo kao krivično delo nasilničko ponašanje i da je Bjelogrliću određena mera zadržavanja od 48 sati.

Bjelogrlić će sutra biti saslušan u svojstvu osumnjičenog i OJT će doneti odluku o “daljim merama u vezi sa ovim slučajem”.

Prema nezvaničnim informacijama, Antonijević je navodno verbalno provocirao Bjelogrlića, koristeći i pogrdne reči i poručujući da mu je mesto u zatvoru.

Bjelogrlić je potom sa leđa fizički nasrnuo na Antonijevića, upućujući mu psovke.

Na društvenim mrežama pojavio se navodni snimak incidenta, za koji se pretpostavlja da je sa nadzornih kamera hotela, na kojem se vidi kako Bjelogrlić prilazi delu u kojem je sedeo Antonijević i udara ga više puta u glavu, posle čega dolazi do gušanja, koje prekida nekoliko njihovih kolega.

Na mrežama se, takođe, pojavila i fotografija Antonijevićevog lica na kojem se vide povrede.

Napadnuti reditelj danas nije odgovarao na brojne pozive i poruke Danasa.

On je prethodno za pojedine medije negirao da je provocirao Bjelogrlića, već je, kako je kazao, sedeo sa svojim društvom u drugom delu restorana, iza ugla, te ga nije ni video.

Rekao je da je nakon incidenta on pozvao policiju, koja je došla i odvela Bjelogrlića da da izjavu, a da su u Policijsku upravu otišli i on i svedoci događaja.

Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra, koji je suorganizator festivala, potvrdio je za naš list da je zbog ovog incidenta danas pre podne održana sednica Saveta festivala.

Savet festivala je izrazio žaljenje zbog ovakvog incidenta, ali je naglasio da on nema nikakve veze sa samim festivalom, kazao je Savić, koji je kao član Saveta prisustvovao sednici.

– Jako nam je žao zbog incidenta, ali on se desio na marginama festivala, u nekim poznim satima, tako da ni direktor hotela nije znao za to dok mu nisu javili. Festival zbog takvog incidenta nije ni na koji način ugrožen. Naravno da osuđujemo svaki vid nasilja i da smatramo da je takvo ponašanje neprimereno. Ali, nije na nama da komentarišemo događaj u kojem su učestvovali ugledni filmski radnici, i to u fazi utvrđivanja istine. Nije na nama ni da ulazimo u njihove privatne odnose i arbitriramo – kazao je Savić.

Prema navodima medija, dvojica učesnika incidenta nisu u dobrim odnosima od kada je Antonijević u januaru prošle godine javno optužio Bjelogrlića da mu je 2016. nudio mito da bi, kao predsednik Komisije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova Filmskog centra Srbije, podržao film „Jesen samuraja“.

Antonijević je tada priložio i navodnu mejl prepisku sa Bjelogrlićem u kojoj se, između ostalog, navodi da bi u slučaju njihovog dogovora „moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više“.

Bjelogrlić je demantovao da je sa Antonijevićem imao bilo kakvu prepisku te vrste ili mu nudio mito.

On je kazao da će se „lažiranjem mejl- komunikacije od pre skoro četiri godine“ baviti sud i nadležni organi.

Dodao je da je motiv za ovakvu Antonijevićevu optužbu činjenica da su Grupacija za kinematografiju, na čijem je on čelu, i sva strukovna udruženja, na sednici održanoj krajem decembra 2019. izglasali nepoverenje celom Upravnom odboru FCS, na čelu sa predsednicom UO Jelenom Trivan, zahtevajući da svi podnesu ostavke.

Trijumf, pa tuča

Incident se dogodio dan i po nakon izuzetne projekcije filma “Toma”, čiji je Bjelogrlić reditelj. Filmsko ostvarenje posvećeno pevaču, kompozitoru i pesniku Tomi Zdravkoviću otvorilo je Filmske susrete u subotu, 21. avgusta. Publika na Letnjoj pozornici je reagovala na film ovacijama, a glumca Milana Marića svojim glasovima proglasila za glumca prve večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari