Gradonačelnik Cetinja od ambasada traži pomoć da ustoličenje Joanikija ne bude na Cetinju

Ostavite komentar


  1. Ja ne razumem zasto je problem da se neki verski zvanicnik ustolici bilo na kom mestu na kugli zemaljskoj? Zar gradjani Cetinja (dok ih je i jedan vernik SPC, a ima ih mnogo vise) nemaju pravo da praktikuju svoju veru? Zar to nije jedno od osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom Crne Gore?
    One koji nisu vernici SPC, neka ignorisu ovaj verski dogadjaj.
    Ni ja ne idem na manifestaciju Izadji mi na teglu, na primer, ali mi ne smeta sto se odrzava.

  2. Zar sedište Mitropolije nije na Cetinju?
    To bi bilo kao kad bi predsednik opštine Cetinje bio „ustoličen“ na nekom drugom mestu!
    Jesam li u pravu ili postoje neki drugi razlozi?

  3. Pojam ‘ustoličenje’ nema temelj u Bibliji, jer nijedan apostol nije ‘ustoličen’ već poslat u Božju službu tj. Imenovan za taj sveti poziv. Ustoličuju se obično vladari koji obično nemaju nikakve veze sa teokratskim redom kakav je propisan u Bibliji, jer vladaju demokratski ili kao autokrate. Tako da ova parada ima veze s političkim previranjima u ovoj jadnoj zemlji, ali sa Bogom i njegovom voljom i službom njemu nema nimalo. I nimalo nije važno gde će Joanikije biti ‘ustoličen’ jer Bog ne daje blagoslov za takve ceremonije i desavanja i nikad i nije davao, jer ga to sramoti i udaljava ljude iskrenog srca od njega.

Ostavite komentar


Društvo

Oglasio se patrijarh Porfirije o zabrani ulaska na Kosovo 10

Oglasio se patrijarh Porfirije o zabrani ulaska na Kosovo

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je danas liturgijom u hramu Svetog Save na Vračaru umesto u Pećkoj patrijaršiji kako je planirano, uz poruku da će vrata tog manastira na Kosovu i Metohiji, kad - tad biti otvorena za njega i vrh Crkve, kao i sve ljude dobre volje.

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.