Gradonačelnik Dečana traži rešenje za nastavak izgradnje puta 1Foto: BETA/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO)

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj zatražio je danas od premijera Kosova Avdulaha Hotija da nađe rešenje nakon zahteva za obustavu radova na putu Dečane -Plav, koji prolazi pored manastira Visoki Dečani.

„Kada se akcije obustave, dobro je dati ispravna rešenja, gospodine premijeru“, napisao je Ramosaj na Fejsbuku.

Hoti je u subotu zatražio da se obustave radovi na putu R108, koji jednim delom prolazi kroz zaštićeno područje manastira Visoki Dečani.

„Premijer Hoti ceni vitalnu važnost ovog puta za građane, međutim mora se poštovati zakonodavstvo koje je usvojila Skupština Kosova, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, saopšteno je juče iz Vlade Kosova.

Povodom izjava i reakcija oko izgradnje puta, u subotu je komandant Kfora, italijanski general Mikele Rizi razgovarao sa gradonačelnikom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani Savom (Janjićem).

Pojedini kosovski mediji preneli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici Kfora, ali je iz mirovnih snaga to opovrgnuto.

Eparhija raško-prizrenska SPC pre toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji saobraćajnice, upozorivši da izgradnja puta ugrožava manastir.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti „hitno i trajno“ obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira.

Gradonačelnik Dečana zatražio da kosovska policija zameni Kfor

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj pedložio je u pismu najvišim zvaničnicima Kosova 15 mera za rešenje problema izgradnje puta Dečane – Plav, u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

Predložio je i da Kfor, koji trenutno obezbeđuje manastir Visoki Dečani, zameni Policija Kosova.

„Opštini Dečane je učinjeno mnogo nepravdi koje su i nesreće za ovaj grad i onemogućavaju odvijanje normalnog života, što je i u suprotnosti i sa razvojnim konceptom građana ove opštine i njihovog blagostanja“, poručio je Ramosaj na početku pisma.

Kao prvo, Ramosaj ističe da bi opštini trebalo da bude dozvoljeno da izgradi put dužine pet kilometara u zaštićenoj zoni, kao i put kod Gušavca (izvora mineralne vode) dužine od tri kilometara.

Zatražio je od insititucija na centralnom nivou da se dečijem odmaralištu u Dečanima dodeli 18 hektara zemljišta, da se da u vlasništvo kompleks Ferijalnog saveza, kao i kompleks vila kompanije Napredak iz Đakovice površine od 1,7 hektara.

Zahtevao je i podršku izgradnji omladinskog centra, kompleksa kulturne baštine i turističkog sela, izgradnju šetališta pored reke Dečani koja prolazi kroz zaštićenu zonu, kao i šetališta od gimnazije „Braća Frašeri“ do rampe iznad manastira.

Među zahtevima je i završetak infrastrukturnih radova u selu Bele i Plaće „uz podršku odgovarajućeg budžeta“, prenos vlasništva na opštinu nad vilama iznad „Kozniera“, Ski centra na planini Beleg, uz podršku iz budžeta.

Ramosaj je ujedno zatražio izmenu i dopunu Zakona o Nacionalnom parku i njegovo usklađivanje sa interesima opštine i građana, kao i elektrifikaciju planina Dečana, uz pomoć budžeta Kosova.

Na kraju je Ramosaj obavestio predsednika Kosova, predsednicu parlamenta i premijera Kosova da će put Dečani – Plav biti izgrađen na bilo koji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari