Gradonačelnik Novog Pazara pozvao nezadovoljne građane na razgovor 1foto: N. Kočović

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pozvao je predstavnike građana okupljenih oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” na razgovor tokom kojeg će, kako je rekao, razmotriti izlivanje mazuta u Rašku i druge ekološke probleme.

On je kazao da je Gradsko veće na poslednjoj sednici usvojilo zaključak sa odgovorima na zahteve koje su građani uputili lokalnoj samoupravi povodom izlivanja mazuta iz JKP “Gradska toplana” u reku Rašku početkom juna.

“U odgovoru smo naveli sve mere koje su preduzete odmah nakon izlivanja mazuta i u narednim danima, kao i šta je sve učinjeno da do sličnih ekoloških incidenata ne dođe. Takođe, naveli smo i šta je preduzela naša inspekcija, odnosno, ono što smo mogli da uradimo, što je u našoj nadležnosti”, izjavio je Biševac.

Pored garancija da se spreči dalje izlivanje mazuta, građani su tražili i pokretanje postupaka protiv odgovornih, ali i hitno smenjivanje sa dužnosti odgovornih.

“Protiv odgovornih je policija podnela krivične prijave nadležnom tužilaštvu i ukoliko se, nakon sprovedenog postupka, utvrdi njihova odgovornost, prema njima će se primeniti odgovarajuće mere, u skladu sa zakonom”, dodao je Biševac.

Predstavnicima građana je poručio da je otvoren za svaku vrstu dobronamerne kritike i saveta, kao i da ih poziva na sastanak.

“Moja vrata su uvek otvorena i pozivam njih, ali i ostale građane i organizacije da dođu i zajedno razgovaramo o ekološkim problemima i njihovom rešavanju. Grad će učiniti sve, koliko je u našoj moći, formiraćemo i poseban ekološki fond”, kazao je on.

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” saopštili su početkom nedelje da lokalne i republičke ustanove nisu odgovorile na njihove zahteve, zbog čega su za petak najavili konferenciju za novinare tokom koje će obelodaniti buduće korake.

Oni su održali jedan protest u centru Novog Pazara, a potom su od nadležnih instuticija tražili zvanične odgovore o tome kako je došlo i šta je preduzeto nakon izlivanja mazuta u reku Rašku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari