Nihat Biševacfoto FoNet/UNOPS

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegov zamenik Vladimir Marinković sa saradnicima posetili su danas Šestovo, naselje u kojem većinski žive Srbi, gde su razgovarali sa meštanima o zbivanjima poslednjeg dana Ramazana.

 

Biševac je na društvenim mrežama naveo da su u domu porodice Ravić razgovarali o dobrim međunacionalnim i međuljudskim odnosima u Novom Pazaru.

Grupa Srba iz Novog Pazara je u četvrtak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevala „pomoć i odbranu srpskih nacionalnih interesa“ jer se, kako su naveli, 9. aprila, poslednjeg dana Ramazana, „ogromna kolona šlepera, automobila i kvadova“ uputila ka Šestovu i blokirala kružni tok i „provocirali meštane upotrebom vatrometa i pirotehničkih sredstava, mašući zastavama i skandirajući“.

Vučić im je odgovorio da se mir mora sačuvati i da će razgovarati i sa Srbima i sa Bošnjacima.

S druge strane, brojni Bošnjaci su takav vid proslave videli samo kao reakciju i odgovor na to što su Srbi Božić ove godine proslavili vožnjom kamiona kroz grad, što je prvi put da je na takav način obeležen taj praznik.

Danas je nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara osudilo kao „neprimerenu i neadekvatnu“ proslavu Ramazanskog bajrama u blizini naselja Šestovo koje je, od strane dela Srba koji tu većinski žive, protumačeno kao teška provokacija. Te organizacije su podsetile da je deo javnosti okarakterisao takođe kao provokaciju to što je početkom godine kolona kamiona okićena srpskim zastavama prošla kroz centar Novog Pazara što je prvi put da je tako proslavljen Božić.

Gradonačelnik Novog Pazara je danas podsetio da je „naš grad je uvek bio primer života Bošnjaka i Srba i to je naša vekovna tradicija, na koju se ponosimo. Neodgovorni pojedinci ne mogu uneti razdor i netrpeljivost, bez obzira odakle dolaze i kom narodu pripadaju. Verski praznici se trebaju, kao i do sada, proslavljati u skladu sa verom i tradicijom“.
Po nezvaničnim informacijama, Biševac je posle događaja poslednjeg dana Ramazana, zabranio da se za Bajram sa krova Gradske uprave ispali planirani vatromet.

Najavio je da vatrometa neće biti ni za Dan grada, ni za Kurban bajram, kao ni za bilo kakve druge verske praznike za koje je lokalna samouprava nadležna, iako nije direktni organizator ili finansijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari