Gradonačelnik Novog Sada: Povećanja subvencija za privatne vrtiće će verovatno biti, ali ne koliko roditelji traže 1Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić najavio je da će pokušati da poveća subvencije za roditelje čija deca idu u privatne vrtiće u narednoj godini.

Kako kaže, saradnicima je poručio da se pronađe novac da se povećaju subvencije, ali da će teško moći izdvojiti traženu sumu od 26.000 dinara.

U ovoj godini za subvencionisanje 3.900 dece iz budžeta daje 381 milion dinara. Svake godine, preko 3.500 dece ostaje bez svog mesta u „Radosnom detinjstvu“.

Zbog toga su roditelji dece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Novom Sadu pokrenuli su peticiju u kojoj traže da se subvencije grada povećaju na ekonomsku cenu boravka dece u vrtićima, što je u ovoj godini 26.000 dinara.

Novosadski će Savet roditelja privatnih predškolskih ustanova peticiju, koju je u samo nekoliko dana potpisalo čak više od 7300 ljudi, predati Skupštini grada.

Oni zahtevaju da se neodložno izmeni mesečni iznos finansijske podrške po detetu u ovoj godini koji od avgusta iznosi 13.000 dinara za boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine i 10.000 dinara za decu od tri do sedam godina.

– Cena boravka u privatnim vrtićima je od 30.000 do 40.000 dinara, prosečno oni sada koštaju 35.000 dinara. Roditelji su očajni. Napuštaju poslove jer im plate ne mogu pokriti te troškove. Zamislite kad imate dvoje ili troje dece, ko će to da plati, a stalno pričamo o natalitetu – kaže za Danas prestavnica roditelja i jedna od orgaizatorki ove peticije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari