Gradske vlasti ne smeju da vređaju 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije ponovo se oglasilo reagujući na poslednje napade na valjevske novinare koji su se mogli čuti u gradskoj skupštinskoj Sali.

U objavljenom saopštenju za javnost UNS traži da se sa praksom napada mora prestati.

UNS smatra nedopustivim kontinuirano vređanje novinara od strane gradske vlasti Valjeva i traži od nje da sa tom praksom prestane. Odbornik SNS u Valjevu Aleksandar Ranković rekao je u gradskoj Skupštini da su novinari i mediji “kancerogeno tkivo” i pripadnici “plebsa” i zapretio im da za projektno finansiranje “više ne računaju na novac iz budžeta”. Prethodno je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović rekao da izjave daje isključivo “diplomiranim novinarima”, a još ranije je pojedine novinarke vređao time da su “matore nerotkinje”

UNS ovakvu praksu predstavnika gradske vlasti Valjeva smatra nedopustivom i ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara. UNS, takođe, smatra nedopustivim pretnje odbornika SNS-a novinarima da ne računaju na novac iz budžeta. UNS ističe da je projektno sufinansiranje medija propisano Zakonom o javnom informisanju i da su ovakve pretnje i ucene novinara od strane nosioca vlasti nedopustive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari