Mada su ovih dana prave letnje temperature, prodaja ogreva za narednu sezonu već je počela a predstojeće zime i u požarevačkom kraju najjeftinije će, po svoj prilici, biti grejanje pećima na drva. Poplave su ugrozile proizvodnju uglja pa će najveći deo proizvodnje završiti u termoelektranama. Sezona nabavke ogreva za zimu je počela, cene uglja su još prošlogodišnje, ali je očigledan nedostatak dovoljnih količina iz Kostolca i Kolubare.


Građani koji nisu priključeni na daljinsko grejanje, a kućni budžet im ne dozvoljava da svoje domove greju pomoću različitih grejalica ili TA pećima, koja važi za najvećeg potrošača električne energije, alternativni način da se prezimi jeste korišćenje drva ili uglja.

Cene drva i uglja za ogrev se nisu menjale pa su još uvek na nivou prošlogodišnjih. Miroslav Šević, šef šumske uprave Šumskog gazdinstva „Severni Kučaj“ iz Kučeva kaže da drva za ogrev ima dovoljno a kreću se od 2.500 do 3.700 dinara za metar kubni bez PDV-a. U ponudi su hrast, bukva, topola. Zbog nepromenje cene drva za ogrev, zasad utiče slaba tražnja za briketima i peletom. Ipak, postoji mogućnost da problem sa ugljem, utiče na povećanje cene drva. – Cena uglja je 2.957,30 dinara sa PDV-om, bez prevoza, za prodaju preko sindikalnih i udruženja penzionera. Upis uglja traje do ponedeljka 11. avgusta“, izjavio je Emil Atanacković, šef prodaje PD TE-KO Kostolac. Za prevoz uglja do potrošača zaduženo je PD „Autotransport“, pa kad se uračuna cena prevoza, tona uglja košta u proseku oko 3.500 dinara. Prema Atanackovićevim rečima, isporuka uglja do potrošača će početi najverovatnije u drugoj polovini avgusta.

Restrikcija električne energije sigurno neće biti. Obezbeđeno je oko 80 odsto potrebnog uglja za termoelektrane. Razmatraju se trenutno sve mogućnosti – od uvoza struje do uvoza uglja, kazao je Aleksandar Antić, ministar energetike, prilikom prošlonedeljne posete Površinskom kopu „Drmno“. Grejanje na struju će od jeseni biti skuplje. Koliko, još nije poznato, mada se pominje 12 odsto.

Kada je reč o peletu, korišćenje jedne tone, za istu količinu toplote za grejanje, zamenjuje 500 litara lož-ulja, ili 450 kilograma propana-butana, ili 600 kubnih metara prirodnog gasa, ili 4.800 kilovat-časova električne energije, značajno smanjuje emisiju štetnih gasova poput ugljen dioksida, sumpor dioksida i žive, a po sagorevanju ostavlja tek 0,5 – 1% pepela). Prosečnom domaćinstvu je potrebno 2,67 tona peleta. Cena drvenih peleta se kreće od 130 – 180 evra za tonu u zavisnosti od kvaliteta. Za tonu briketa u proseku je potrebno izdvojiti stotinak evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari