GREKO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku 1

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO navelo je u najnovijem izveštaju da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, radjenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije urađeno ništa.

Uprkos tome, u danas objavljenom izveštaju GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije „globalno nezadovoljavajući“ a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovođenju preporuka.

Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije među poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija.

To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za debate o predlozima zakona i izbegavanje korišćenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

Ustavne reforme koje su u proceduri će imati uticaja na nekoliko preporuka vezanih za sudije i tužioce, navedeno je u izveštaju. Takođe, izražena je zabrinutost zbog okruženja u kome je vodjena debata o ustavnim promenama i zbog kog su se iz tog procesa povukla udruženja sudija i tužilaca.

GREKO je u zaključcima naveo i da očekuje više rezultata na polju ocene učinka sudija i tužilaca.

Takođe, navedeno je da je usvajanje zakona o sprečavanju korupcije ključno za izmene propisa vezanih za sukob interesa i srodna pitanja koja se odnose na poslanike, sudije i tužioce i za jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

Ministarstvo: Srbija više nije na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o korupciji

Ministarstvo pravde saopštilo je danas da se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije, navodeći da je to ukazano u poslednjem izveštaju uskladjenosti Srbije sa GREKO preporukama.

U saopštenju se navodi da je novi izveštaj usvojen na 82. plenarnom zasedanju GREKO održanom u periodu od 18-22. marta 2019. godine i da je u njemu ocenjeno da je Srbija od ukupno 13 preporuka koje su joj upućene, delimično ispunila deset preporuka, dok tri preporuke još nisu ispunjene.

„Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak u ispunjenju preporuka tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav Republike Srbije ne promeni“, navedeno je u saopštenju.

Navodeći da je napredak učinjen u pogledu 10 preporuka, dok se dve od tri preporuke koje u potpunosti nisu ispunjene odnose na donošenje novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo je navelo da će usvajanjem predloga tog zakona, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biti ispunjene i te dve preporuke.

Ministarstvo je navelo da se u izveštaju pohvaljuje usvajanje novog Zakona o lobiranju, koji uvodi u potpunosti novu profesiju u pravni sistem Srbije.

„Republika Srbija je pohvaljena od strane GREKO Saveta Evrope za donošenje inovativnog i modernog zakona (koji mnoge države članice Saveta Evrope još nisu donele). Navedena preporuka se i dalje tretira delimično ispunjenom isključivo zbog odloženog dejstva primene zakona do 14. avgusta 2019. godine“, stoji u saopštenju.

Uzimajući u obzir da su mnogi procesi u toku, GREKO je zaključio da je preko 75 odsto preporuka delimično ispunjeno, te da je neophodno da Srbija izvesti o daljem napretku najkasnije do 31. decembra 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Na internet prezentaciji Ministarstva pravde objavljen je Prelazni izveštaj o uskladjenosti Republike Srbije sa GREKO preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari