Groznica Zapadnog Nila: Do 28. jula potvrđeno 16 slučajeva, starije osobe sa pridruženim oboljenjima osetljivije na ubod komarca 1Foto: Shutterstock/pattara puttiwong

U Srbiji se povećava broj potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci. Epidemiološkinja Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da je deset osoba hospitalizovano na teritoriji Beograda zbog teških simptoma infekcije. Ističe da je ubod komarca fatalan kod manje od jedan odsto osoba koje su obolele. Prvi simptomi javljaju se od trećeg do 14 dana od uboda zaraženog komarca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na teritoriji Srbije do 28. jula potvrđeno je 16 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji u julu 2012. godine. Do 2020. godine, obolelo je više od 1.000 osoba, a preminula je 101.

Epidemiloškinja Ivana Begović Lazarević rekla je za RTS da će kod manje od jedan odsto osoba koje su obolele od groznice Zapadnog Nila – ubod biti fatalan.

Dodaje da u najvećem broju slučajeva, oko 80 odsto, osobe koje su se inficirale neće imati simptome, dok će 20 odsto njih imati simptome slične gripu.

„Manje od jedan odsto dobiće neuroinvazivnu formu, kada su zahvaćeni mozak i moždane ovojnice. Manifestacije su ozbiljne i zahtevaju hospitalizaciju: ukočen je vrat, intenzivna glavobolja, povišena temperatura, mentalna dezorjentacija…“, objašnjava Ivana Begović Lazarević.

Ko je osetljiviji na ubod

Prema rečima epidemiološkinje, starije osobe sa pridruženim oboljenjima su osetljivije na ubod komarca.

Savetuje da izbegavamo da boravimo u prirodi kada je njihova aktivnost povećana: u zoru i predveče, u šumskim oblastima, pored reka, močvara…

„Ukoliko osetite ozbiljnije simptome, treba da se javite lekaru“, kaže epidemiološkinja.

Objašnjava da se groznica ne može preneti s jedne osobe na drugu, a da se simptomi javljaju posle tri do 14 dana.

„Terapije je simtomatska, pošto je reč o virusnoj infekciji. Daju se lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature. Ne postoji specifična terapija, a za sada ni vakcina“, zaključuje iz dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Deset osoba sa teškim simptomima u Beogradu

Ivana Begović Lazarević kaže da je virus groznice Zapadnog Nila potvrđen kod deset osoba na teritoriji Beograda, te da su njihovi simptomi teški.

„Osobe kod kojih je potvrđena infekcija, hospitalizovane su na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Izvršeno je uzorkovanje krvi i likvora i potvrđeno oboljevanje“, ističe epidemiološkinja.

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari