Grujičić: Izbacivanjem stomatologa iz državnog zdravstva učinjena velika nepravda, moj cilj je da se vrate 1Foto: Ministarstvo zdravlja

„Velika nepravda učinjena je stomatolozima njihovim izbacivanjem iz državnog zdravstvenog sistema, zato je moj cilj da se stomatolozi ponovo vrate pod okrilje države“, poručila je danas ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, otvarajući 22. Kongres stomatologa Srbije.

Ona je istakla potrebu da se stomatolozi vrate u domove zdravlja, o čemu je Danas već pisao, i da svi građani mogu da koriste stomatološke usluge ukoliko imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Prema njenim rečima, promena zakona kojim će ovo biti omogućeno očekuje se iduće godine.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, ovaj ministarkin predlog podržali su dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Aleksa Marković, kao i kolege stomatolozi.

Kongresu su prisustvovali stomatolozi iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije i time svojom ekspertizom i prisustvom značajno doprineli da ovaj kongres ima i međunarodni značaj.

Podsetimo, prošle godine u domovima zdravlja u Srbiji stomatološku zdravstvenu zaštitu pružala su 1.404 doktora stomatologije, od čega 635 (45 odsto), specijalista, pokazuju podaci zdravstveno-statističkom godišnjaka koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Na jednog doktora stomatologije, kako statistika kaže, išlo je u proseku 4.747 stanovnika, a gledajući po okruzima od 3.376 u Topličkom do 6.481 u Zaječarskom okrugu. Zabeleženo je skoro tri miliona poseta kod državnih zubara u domovima zdravlja (2.970.789), od čega su 36 odsto bile prve posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari