Grujičić: Najveće žrtve korone biće onkološki pacijenti 1Foto: Dimitrije Petrović

U prostorijama kluba RTS-a danas je pokrenuta Nacionalna kampanja za onkološke pacijente pod sloganom „Nema čekanja“.

Na konferenciji, čija tema je dizanje svesti o neophodnosti brzog prepoznavanja karcinoma, govorili su brojni stručnjaci iz oblasti onkologije ali i sami pacijenti.

Uvodnu reč imao je Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije, koji je istakao važnost pokretanja ove kampanje i dizanja svesti o važnosti efikasnosti i brzine kada je tretiranje raka u pitanju.

Prisutnima se zatim obratila doktorka Danica Grujičić, koja je rekla da zbog korona virusa oko 30 posto pacijenata dolazi u takvom stanju da gotovo da ne postoji mogućnost za njihovo lečenje, dodajući da će najveće žrtve korone biti onkološki pacijenti.

Grujičić je istakla neophodnost osposobljavanja sekundarnih onkoloških centara.

„Moramo osposobiti sve sekundarne centre da imaju dovoljno dijagnostičkih aparata, da pacijenti iz unutrašnjosti ne gube dragoceno vreme. Poručujem ljudima u Kragujevcu i Nišu da će imati iste uslove kao i ljudi u Beogradu“, poručila je ona.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek istakao je da će se država posvetiti svim pacijentima jednako.

„Bez obzira što je korona virus zadao jak udarac, mi moramo da se staramo o svim pacijentima. Bez obzira koliko četvrti talas korone bude težak, mi ćemo se posvetiti i drugim pacijentima“ naveo je Đerlek.

Okupljenima su se obratili i onkološki pacijenti a neki od njih su skrenuli pažnju na nisku društvenu svest.

Grujičić: Najveće žrtve korone biće onkološki pacijenti 2Predrag Slijepčević iz Udruženja pacijenata za pomoć obolelim od akutnih leukemija Leuka, svoje obraćanje započeo je minutom ćutanja.

„Dvadeset meseci smo mi onkološki pacijenti tihe žrtve kovida. Dvadeset meseci se priča samo o pacijentima isključivo obolelim od kovida. Pa i mi smo valjda neki pacijenti. Imamo priliku da odavde promenimo ovo stanje. Svi mi ovde možemo da uradimo nešto, da dignemo svest. Hvala lekarima. Oni su jedina svetla tačka u ovom društvu. Ni država ni društvo nisu se pokazali“, zaključio je Slijepčević, čovek koji je četiri puta pobedio leukemiju.

Skup je završen video obraćanjem glumca Rada Šerbedžije, koji je kroz pesmu dao podršku svima koji se bore protiv karcinoma.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari