Grujičić: Onkološki bolesnici koji su sada u mirnoj fazi mogu da prime vakcinu 1Dr Danica Grujičić Foto: Medija centar/ wikipedia

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić preporučila je danas svim onkološkim bolesnicima koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi da slobodno mogu da prime bilo koju vakcinu protiv kovida.

Oni koji primaju terapiju ili čekaju operaciju treba da razgovaraju sa svojim onkologom da li da se vakcinišu sada jer su to specifični slučajevi i svaki je za sebe, i treba da postupe onako kako lekar koji ih vodi smatra tako treba da urade, rekla je Grujičić za RTS.

Ona je ocenila i da bi davanje vakcine pacijentima koji trenutno primaju hemioterapiju mogao da bude „pucanj u prazno“, s obzirom na to da je njihov imunitet već oslabljen.

Grujičić je rekla da je oko 300 zaposlenih u Institutu primilo vakcinu i najavila da bi u toku dana trebalo da bude vakcinisano još 100 osoba.

Ocenila je i da je izuzetno važan „vakcinalni suverenintet države“, i u tom smislu istakla da se iskreno nada da će se Institut Torlak „vratiti u velikom stilu“ u proizvodnju vakcina.

„Torlak treba da se oporavi i da imamo svoje vakcine i da te gluposti da je vakcina štetna prestanu“, poručila je Grujičić.

Ona je upozorila da je tokom prošle godine kod 27.500 ljudi dijagnostifikovan karcinom i ocenila da se u Srbij dešava „epidemija raka pluća“ jer se godišnje otkrije pet do šest hiljada novih slučajeva te bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.