Grujičić u Kopenhagenu sa zvaničnicima SZO: Vreme je da se fokusiramo na unapređenje zdravstvene zaštite 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić boravi u Kopenhagenu u poseti Regionalnoj kancelariji Svetske zadravstvene organizacija (SZO) za Evropu kako bi učvrstila saradnju sa SZO po pitanju primarne zdravstvene zaštite i drugih ključnih tema, saopštilo je danas ministarstvo.

To je prva poseta srpskog ministra zdravlja toj kancelariji u poslednjih 12 godina. Ministarka se sastala sa regionalnim direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom.

„Srbija je ponosna na svoja dostignuća u poslednjih deset godina kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja novih zdravstvenih ustanova, ali sada je vreme da se fokusiramo na organizaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu“, rekla je ministarka Grujičić.

Kluge je pozdravio pristup Srbije javnom zdravlju na dva koloseka, a to su bolja priprema za sve zahtevnije vanredne situacije, i zdravstveni sistem koji i dalje može svima da pruža osnovne, svakodnevne zdravstvene usluge

U narednih šest meseci, SZO će podržati uspostavljanje takozvanih pilot projekta za unapređenje primarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

SZO će takođe raditi sa vlastima Srbije na aspektima upravljanja zdravstvenim informacionim sistemima i pristupu zdravstvu kroz elektronski sistem.

Radiće i na pružanju kontinuirane podrške jačanju kapaciteta Nacionalnog regulatornog tela za analizu vakcina, lekova, zaliha krvi i krvnih proizvoda, a predviđena je saradnja u proizvodnji bezbednih lekova i drugih proizvoda u skladu sa međunarodnim standardima, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari