Grupa aktivista i aktivistkinja podržala radnike Vijetnama ispred fabrike Linglong 1Foto: ASTRA

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od zajedničke borbe!“, poruka je za radnike iz Vijetnama, zaposlene na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, koju su im uputili aktivisti i aktivistkinje uključeni u borbu za njihov status.

Poruka je poslata povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava danas širom sveta, pa i u Srbiji.

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od borbe za vas!“, ispisano je na transparentu koji su aktivisti i aktivistkinje iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda razvili ispred ograde smeštaja vijetnamskih radnika, u vreme pauze za ručak, kada radnici mogu da vide ovu poruku.

Aktivistkinje ASTRE ovom prilikom nosile su transparent sa kontaktom Tima za podršku žrtvama, 011/785 0000, sosŽastra.rs, kako bi potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije znale gde mogu da se jave i bile upoznate sa vrstama pomoći i podrške koje su im zakonom i međunarodnim konvencijama garantovane.

Pred vrata Linglonga je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, došlo dvadesetak aktivista iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, ASTRA – Akcije protiv trgovine ljudima, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, PAOR – Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija koje su pružile i pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

“Ljudi koji su daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, rekla je Milica Marinković iz Inicijative A 11 ovim povodom, navodi se u saopštenju.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma istakla je da ovo nije jedinstven slučaj, ni za Srbiju ni za druge zemlje, i da je važno da solidarni građani ne prestaju sa podrškom radnicima iz Vijetnama, kao i da će se slične akcije odvijati u narednom periodu.

Kako se ukazuje u saopštenju, aktivisti i aktivistkinje su ovom prilikom obišli i ostale lokacije gde su smešteni radnici kako bi im podelili pakete hrane i pomoći.

“Pomoć je uručena zatvorenim radnicima preko ograde, i čim su uzeli pakete radnici su se povukli. Obezbeđenje firme Linglong je sve vreme bilo prisutno. Aktivistkinje ASTRE su tokom posete starom smeštaju, koje je trenutno u poluporušenom stanju, pokušale da radnicima koji su još uvek tamo (njih desetak) dostave papire sa informacijama na vijetnamskom o pravima i pomoći koja im je dostupna, kao i kontaktima organizacija kojima mogu da se obrate za pomoć. Međutim, radnici zaplašeni prisustvom menadžmenta nisu smeli da preuzmu papire”, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Inicijativa A 11 pre dva dana je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk. ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima još sredinom novembra je obavestila sve nadležne državne organe o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u ovom slučaju, ali se konkretne reakcije nadležnih državnih organa još čekaju.

Juče je stigla informacija i da će Evropski parlament na sednici 16. decembra raspravljati o „rezoluciji o prisilnom radu u Linglongu“.

Zrenjaninski socijalni forum i Društveni centar oktobar iz Beograda nastavljaju sa skupljanjem pomoći za radnike u vidu suve i konzervirane hrane i higijenskih sredstava, u akciji koja traje do 22. decembra, te da pozivamo sve građanke i građane da solidarno učestvuju u pomoći radništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari