Miloš Krasić, jedan od najzaslužnijih za plasman Srbije na Svetsko prvenstvo 2010, ceni i hvali Nemačku, Ganu i Australiju, ali još više drži do svoje reprezentacije i predviđa joj prolaz u drugu fazu turnira u Južnoj Africi.


– Nismo ni favoriti, ali ni autsajderi. Mogli smo upasti u još jaču grupu, poput one sa Portugalom, Brazilom i Obalom Slonovače, ali i dobiti neku slabiju. Istina je, kao i uvek, negde između. Ni u kvalifikacijama nema lakih i teških protivnika, a kamoli na Svetskom prvenstvu. Takva takmičenja ne trpe improvizaciju i kalkulacije. Najdalje ne odlaze samo najkvalitetniji, već fizički, mentalno i taktički najspremniji. Svaka utakmica je „biti ili ne biti“, pa sve vreme turnira moraš biti 300 odsto „našpanovan“ – analizira iz Antalije, za Danas, vezista reprezentacije Srbije Miloš Krasić, čiji su pogoci i gol asistencije često širili krila „orlovima“ u mondijalskoj trci, a moskovski CSKA doveli u poziciju da se sa turskim Bešiktašem sutra bori za drugu fazu Lige šampiona.

Kako biste rangirali rivale po težini?

– Nemačka je favorit. Ali, samo na papiru. Trofejna tradicija i iskustvo ne moraju ništa da znače kada se na terenu nađu 11 protiv 11. Mislim da im možemo parirati na svakom planu. Tehnika nam nikada nije bila sporna, a selektor Antić na to je dodao taktičku disciplinu i takmičarski duh. Ova generacija s jednakim žarom igra i prijateljske utakmice i mečeve za bodove, od prvog do poslednjeg minuta. Australija je nepoznanica, ali redovni učesnik SP, što poziva na maksimalan oprez. Gana je najvažniji, ako ne i najteži protivnik. Ne samo zato što je jedna od najboljih afričkih selekcija, sa nekoliko odličnih individualaca, već i zbog toga što s njom počinjemo turnir. Za nas je to malo finale. Pobeda u njemu donela bi nam možda ključne bodove za drugu fazu i sigurno dala puno na samopouzdanju.

Da li je plasman u osminu finala bliži ili dalji nego pre žreba? Euforična nacija to podrazumeva.

– I naša su očekivanja velika. Ali, ne želimo se zaletati s takvim izjavama. Smatram da možemo u drugu fazu, bez obzira na jačinu grupe. Samo, do tog velikog koraka potrebno je napraviti mnogo manjih. Za početak, nadam se ćemo se okupiti zdravi i kompletni, u sjajnoj atmosferi, koja nas je pratila sve vreme puta za Južnu Afriku. Ne sumnjam da će stručni štab do tada snimiti protivnike iz svih uglova i smisliti kako da zadržimo autoritet i rejting stečen u poslednjih godinu i po – ređa faktore eventualnog uspeha na SP, jedan od najtraženijih i najskupljih igrača ruske Premijer lige.

Italija pre Engleske

Mnogo se nagađa na temu mog novog kluba, a istina je da još uvek ne znam kada ću i gde otići. Jedino sam siguran da je ovaj prelazni rok pravi trenutak za taj transfer. Vreme je da posle pet i po godina odem iz ruskog fudbala, a i klubu da dobro zaradi na meni. Želim preći u sredinu gde bih mogao fudbalski da napredujem, a moja porodica ima dobre uslove za život. Ako bih morao da biram između Italije i Engleske, odlučio bih se za Apenine i Seriju A – ima želju potencijalna zvezda zimskog prelaznog roka u Evropi.

 

S Bešiktašem na sve ili ništa

– Revanš meč sa Bešiktašem biće još teži, napetiji i neizvesniji od onog u Moskvi, kada smo ih dobili s 2:1. Oni preko CSKA traže prestrojavanje u Ligu Evrope, dok nama ta tri boda donose ostanak u Ligi šampiona. Ukoliko, naravno, Volfsburg ne pobedi Mančester junajted. Mada bi nas, po jednoj računici, i remi odveo dalje, idemo na sve ili ništa – tvrdi strelac odlučujućeg gola u prvom duelu ova dva tima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari