Grupa Novinarke protiv nasilja: Zahtevamo hitnu reakciju države zbog pretnji Jovani Gligorijević 1Jovana Gligorijević Foto: Medija centar

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji upućenih novinarki „Vremena“ Jovani Gligorijević.

Neposredan povod za ovaj poziv je poslednja pretnja smrću koja je novinarki Gligorijević upućena jutros preko društvenih mreža.

„Jovana Gligorijević ovakve pretnje dobija još od 2016. godine. Porodica novinarke bila je izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a pre svega novinarkama. Njeni lični podaci, uključujući kućnu adresu i JMBG bili su javno objavljivani, a i ranije je dobijala  pretnje smrću. Gligorijević je sve pretnje uredno prijavljivala Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za bezbednost novinara. Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom pređašnjih pretnji, niti je iko za njih snosio sankcije, istim nadležnim organima prijavila je i pretnju koju je primila danas“, podeća Grupa Novinarke protiv nasilja.

Naglašavaju da je da je bilo koji vid psihičkog ili drugog pritiska na novinare i novinarke, kao i uticaja koji bi mogao da ometa njihov rad zabranjen Zakonom o javnom informisanju i medijima, i da mora biti pravosudno gonjen po hitnoj proceduri.

„Krivični zakonik štiti novinarstvo kao profesiju od javnog interesa, što znači povećanu zaštitu novinara i novinarki i strože krivične sankcije za učinioce krivičnih dela protiv njih. Očekujemo punu primenu zakona od svih državnih instanci, uključujući i hitan postupak protiv svih koji prete novinarima i novinarkama“, navodi ova Grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.