GS UN na inicijativu Srbje usvojila rezoluciju o međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj 1foto EPA-EFE/Peter Foley

Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine, a na incijativu kabineta premijerke Srbije i Ministastva naukle, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, saopštilo je večeras ovo ministarstvo.

Ovom rezolucijom, kako se navodi, „Srbija je postala pokretač i koordinator procesa donošenja ovog važnog dokumenta.“

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izrazila je u saopštenju zadovoljstvo postignutim rezultatom i ocenila da je ovo „izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu.“

Begovićeva je istakla da je Srbija „ovom inicijativom pokazala posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja i naglasila da je ponosna na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju ove rezolucije.“

„Prema njenim rečima, kroz saradnju sa drugim članicama Ujedinjenih nacija, želimo da iskoristimo sve potencijale koje nauka pruža kako bismo ostvarili ciljeve održive budućnosti“, navela je ona.

Ovo je prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija otkako je stekla članstvo u svetskoj organizaciji 2000. godine.

Rezolucija je, kako se navodi, „plod konstruktivnih pregovora misije Republike Srbije sa približno 40 članica UN.“

„Ovaj uspeh predstavlja još jedan korak ka jačanju pozicije Republike Srbije na međunarodnom planu i pokazuje našu sposobnost da damo doprinos globalnim inicijativama“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj, od 2024. do 2033. godine, pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera, uključujući države članice UN, organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari