Hisni Gucati: Neprijatelji moje zemlje su oni koji su protestovali protiv NATO bombardovanja Srba 1Hisni Gucati EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Oslobodilačka vojska Kosova, ni teoretski ni praktično, nije bila u stanju da izvrši masakre, da ubija Srbe ili ljude bilo koje druge nacionalnosti, a međunarodne snage, poput NATO-a, bile su upoznate s tim – rekao je danas Hisni Gucati, tokom saslušanja pred Specijalizovanim većima Kosova.

On je, između ostalog, naglasio da su “oni koji su protiv moje zemlje i koji su protestovali protiv NATO bombarodavanja Srba, neprijatelji moje zemlje”.

Optužnica nekadašnje lidere Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja tereti u šest tačaka, i to za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke),- zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Na pitanje tužiteljke Valerije Boliči da li tvrdi da je svako ko je svedočio protv OVK iznosio neistinite dokaze, Gucati je odgovorio da on to nikada nikada rekao.

– Vi sada pokušavate da mi ograničite pravo da slobodno razmišljam i analiziram stvari – pitao je Gucati tužitelju, a ona ga potom upitala da li je pročitao svaku činjenicu i svaki dokaz iz 1.000 strana materijala koje je podelio medijima da bi mogao da zaključi da se radi o lažima.

– Pa, trebalo bi mi godinu dana da sve to pročitam. Nisam pročitao više od sedam strana. Slučajno sam pročitao dokumente o Ademu Jašariju, legedarnom komandanta, i tvrdim da su to laži, izmišljotina. Mi smo dokumente stavili na sto i svako ko je želeo da ih uzme mogao je, a nismo ih distribuirali. Vi tvrdite da sam izneo imena koja ne smeju biti izneti javno. Ja sam štitio privatnost svih, bilo da se radi o Srbima ili Albancima, Romima – izjavio je Gucati.

On je istakao da u životu nikad nije nijednom svedoku pretio, jer, kako je ukazao, on ne zna ko su oni.

– Hisni Gucati nikome nikada nije pretio. Nećete naći takav dokaz – dodao je Gucati.

Na pitanje tužiteljke zašto ništa nije preduzeo kako bi se redukovala imena svedoka koja su se pojavila u štampi, Gucati joj je odgovorio da on ne rediguje dokumete i da ih on nije pisao.

– To su dokumenti koji su procureli iz vaše službe. Zahvaljujem medijima koji nisu objavili imena svedoka – naveo je Gucati.

Upitan da li je Nasim Haradinaj rekao nešto što nije zakonito pred medijima, Gucati je odgovorio da “s obzirom na sa sve što je uradio, znam da nikada ne bi počnio neku grešku ili prekršio etički kodeks ili uradio nešto što nije moralno, znam da nije pomenuo nijedno ime kome bi se nanela šteta”.

– Vi morate otkriti osobu koja je to ukrala od vas – poručio je ucati tužiteljki Bočeli.

Podsetimo, Gucati je je tokom jučerašnjeg svedočenja izjavio da je dokumente Udruženju veterana OVK dostavila nepoznata osoba, kao i da ih nije kopirao nijedan funkcioner iz te organizacije.

O slučaju Tačija i ostalih

Nikola Gijo, pretpretresni sudija Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dao je rok Specijalizovanom tužilaštvu da do 17. decembra dostavi ovom sudu spise za postupak protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji sadrže sažetak dokaza protiv njih koji se sumnjiče za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, javio je Radio Slobodna Evropa, a prenelo Kosovo onlajn.

Ti spisi su potrebni kako bi moglo da počne suđenje četvorici bivših lidera OVK, koji se više od godinu dana nalaze u haškom pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.