Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, a svedoci suda lažu za račun Srbije 1Hisni Gucati EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu danas su prikazali dokaze da je optuženi Hisni (Hysni) Gucati svedoke tog suda javno nazivao „neprijateljima“, „izdajnicima“, „kolaborantima“ i „lažovima“, a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.

Svedočeći u svoju odbranu, Gucati je tvrdio da svedoci lažu za račun Srbije, zato što „OVK nije počinila nijedan ratni zločin nad civilima tokom sukoba 1998-99“.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i drugooptuženog Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka zato što su, septembra prošle godine, tri puta novinarima u Prištini obelodanili mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata u kojima su bili podaci o svedocima.

Tokom unakrsnog ispitivanja Gucatija, tužiteljka Valerija Bolići (Valeria Bolici) pitala je Gucatija kako je utvrdio da svedoci lažu, ako je, kako tvrdi, pročitao tek nekoliko od hiljada sudskih dokumenata koje je stavio pred novinare.

„OVK, ni teoretski ni praktično, nije bila sposobna da počini nijedan masakr ili da ubije ijednog civila, Srbina ili drugog“, odgovorio je Gucati.

„Znači, svi koji su svedočili protiv OVK su lažovi“, sugerisala je tužiteljka.

„Ja to nisam rekao“, odgovorio je optuženi.

Sa Fejsbuk stranice optuženog, tužiteljka Bolići je, potom, citirala Gucatijeve reči da su neki svedoci „plaćeni od Srbije“ da „izmišljaju priče“, kao i da su pojedini, koji su posle iskaza otkrili svoj identitet, „ubijeni“.

Gucati je, prvo, negirao da je napisao da su svedoci bili ubijeni, a potom je kazao da je „iz medija“ čuo da su bili ubijeni „neki koji su se pokajali za svoje greške“.

Na pitanje tužiteljke za koje greške su se svedoci navodno pokajali, optuženi je odgovorio da ne zna.

Zastupnica optužbe je, potom, citirala izjave optuženog da su „neprijatelji“, „izdajnici“ i „kolaboranti“ svedoci „koji govore albanski“.

Ne negirajući te izjave, Gucati je pokušavao da ih relativizuje rečima da „neprijateljima naziva sve one koji su protestovali protiv NATO bombardovanja Srbije“ 1999.

„Svi znamo da je Srbija naš neprijatelj, a vaš sud sarađuje sa srpskim ratnim zločincima“, rekao je Gucati.

Tužiteljka je u sudnici citirala i da je Gucati „lažovima“ i „izdajnicima“ nazvao osobe „kojima je verovao“, a čija je imena pročitao u poverljivim sudskim dokumentima.

Gucati je tvrdio da pod „izdajnicima“ podrazumeva „one koji su silovali naše žene“ i „lažove“.

Upitan da li je svestan posledica koje su svedoci imali zbog njegovih postupaka, Gucati je uzvratio da su „neprijatelji oni koji su protiv moje zemlje“, negirajući da je ikada pretio ijednom svedoku.

On je ponavljao da nikada nije objavio ime nijednog svedoka i da se zalaže za njihovu zaštitu.

Gucati je tvrdio i da „nikada nije čuo“ da se na Kosovu preti svedocima protiv pripadnika OVK, iako mu je tužiteljka Bolići to citirala iz presuda kosovskih sudova i Haškog tribunala.

Gucati nastavlja iskaz u svoju odbranu.

Optužnica Gucatija i Haradinaja u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara 2022., a ceo proces do 1. marta.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari