GZZJZ: Povrede u drumskom saobraćaju vodeći uzrok smrti dece i mladih od pet do 29 godina 1Foto:: Ivan Damjanović

Smrtni ishodi i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj dugoročan, često i trajan. Oni godišnje odnesu živote preko 1,35 miliona ljudi, dok više od 50 miliona biva teže ili lakše povređeno, a veliki broj žrtava predstavljaju mlade osobe, naveo je Gradski zavod za javno zdravlje na svom sajtu povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Ovaj dan je veoma značajan i za donosioce odluka, ali i sve druge koji vredno rade na sprečavanju nastanka ili zbrinjavanju posledica saobraćajnih nezgoda, s obzirom da predstavlja priliku da se još jednom ukaže na raspostranjenost i uticaj saobraćajnog traumatizma, kako na pojedinca i njegovu porodicu, tako i na zajednicu u celini, navodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Tog dana odaje se priznanje i svim pripadnicima hitnih službi – zdravstvenim radnicima, policajcima, vatrogascima, svima onima koji se svakodnevno susreću i predano bore sa posledicama saobraćajnih nezgoda.

Ovogodišnji Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda zvanično se obeležava u nedelju, 21. novembra, pod sloganom „Seti se. Podrži. URADI“.

Svake 24 sekunde jedna osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama na putevima, a neko ostane bez oca, majke, sestre, brata, deteta… brojni životi bivaju prerano ugašeni, a čitave porodice zavijene u crno…

Smrtni ishodi i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj dugoročan, često i trajan. Oni godišnje odnesu živote preko 1,35 miliona ljudi, dok više od 50 miliona biva teže ili lakše povređeno, a veliki broj žrtava predstavljaju mlade osobe. Povrede u drumskom saobraćaju predstavljaju vodeći uzrok smrti dece i mladih uzrasta od 5 do 29 godina!

Na osnovu brojnih pokazatelja procenjeno je da će saobraćajne nezgode u toku narednih deset godina prouzrokovati nastanak novih 13 miliona smrtnih ishoda i 500 miliona različitih povreda, i time omesti sprovođenje aktivnosti održivog razvoja, naročito u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, u koje spada i naša zemlja. Ove neprihvatljive cifre, kako u apsolutnom tako i u relativnom smislu, ostale su uglavnom nepromenjene u poslednjih dvadeset godina, uprkos mukotrpnom radu Ujedinjenih nacija i drugih tela zaduženih za bezbednost na putevima.

Shodno tome, ovaj dan ima za cilj da javnost potseti na sve one izgubljene živote koji su mogli biti spaseni, kao i da ukaže na veličinu problema bezbednosti u sabraćaju. On predstavlja sredstvo za sve one koji se bave prevencijom saobraćajnih nezgoda da se međusobno usklade i poboljšaju efikasnost svog delovanja, kako bi broj poginulih i povređenih bio smanjen.

Povrede u saobraćaju u Republici Srbiji

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u proteklih pet godina (2016-2020.) u saobraćajnim nezgodama u našoj zemlji smrtno je stradalo 2.760 lica, dok je 100.519 lica povređeno (16.489 teže, 84.030 lakše). Gotovo svaki drugi poginuli učesnik u saobraćaju bio je u putničkom vozilu- u svojstvu vozača ili putnika, svaki četvrti je stradao kao pešak, dok su korisnici motorizovanih dvotočkaša i biciklisti zajedno činili oko 18 odsto poginulih.

U Beogradu je u navedenom periodu poginulo 487 lica, dok je 3.783 bilo teže, a 29.429 lakše povređeno. Najveći broj smrtno stradalih učesnika u saobraćaju činili su pešaci – njih 204, odnosno preko 41 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u glavnom gradu.

Prošle godine bila je 25. godišnjica međunarodnog obeležavanja ovog Dana posvećenog sećanju na milione žrtava saobraćajnih nezgoda širom sveta – započetog od strane Evropske federacije žrtava saobraćajnih nezgoda (FEVR) 1995. godine i usvojenog Rezolucijom Generalne skupštine UN 60/5 od 26. oktobra 2005. godine kao „odgovarajuće priznanje žrtvama saobraćajnih nezgoda a i njihovim porodicama“.

Prepoznajući važnost problema i potrebu za efektivnijim delovanjem, u avgustu prošle godine su vlade iz celog sveta Rezolucijom Generalne skupštine UN 74/299 — jednoglasno proglasile Drugu dekadu akcije za bezbednost na putevima 2021–2030. sa eksplicitnim ciljem da se broj smrtnih slučajeva i povreda na putevima smanji za najmanje 50% u tom periodu.

Ova godina označava početak nove Dekade akcije za bezbednost na putevima 2021-2030, tokom koje će Svetski dan sećanja imati veoma važnu ulogu – isticanje razloga za sve neophodne akcije tokom predstojeće Dekade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari