Od naredne godine ovi traktori neće smeti da budu na putevima ako nemaju zaštitni ram ili kabinu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Od naredne godine traktori proizvedeni posle 1. januara 1983. neće smeti da budu na putevima ako nemaju zaštitni ram ili kabinu.

Stručnjaci očekuju da će se na taj način povećati bezbednost traktorista i smanjiti broj nezgoda sa smrtnim ishodom. Trenutno je u toku treći javni poziv po kojem poljoprivrednici zaštitni ram mogu da dobiju besplatno.

Koliko je opasno voziti traktor bez zaštitnog rama ili kabine jako dobro zna Radmilo Stefanović iz Orašca. Jedan uobičajeni odlazak na voćnjak mogao je da ga košta života, piše RTS.

“Svakodnevno se sećam tog dana kada sam krenuo da zalijem voće. Upravljao sam traktorom na kojem su se nalazile boce sa vodom. Voćnjak je bio pod nagibom i u trenutku traktor se nakrenuo na jednu stranu. Uspeo sam da iskočim na vreme, pre nego šro je traktor pao i okrenuo se. Povredio sam nogu, ali sam imao sreće da sačuvam glavu, jer svi koji koriste traktore znaju da su nezgode u kojima učestvuju traktori bez rama ili kabine, uglavnom kobni po vozače”, kaže Radmilo Stefanović, poljoprivrednik iz Orašca.

Poučen svojim iskustvom, ovaj proizvođač, apeluje na sve koji imaju traktore bez zaštitnog rama da iskoriste priliku koju pruža država i da se do 15. maja prijave za besplatni ram.

“Jedino takva vrsta zaštite čuva glavu nama traktoristima”, ističe naš sagovornik.

Stručnjaci upozoravaju da je najčešći slučaj pogibije vozača traktora u nezgodama kod kojih je došlo do prevrtanja traktora bez zaštitnih ramova i kabina, jer je tada vozač najistureniji.

“Kabina ili ram stvaraju zaštitni prostor koji ostaje nenarušen prilikom najčešćih pojava prevrtanja traktora, za razliku od traktora bez tih struktura gde ne postoji nikakva zaštita. Potpunija zaštita vozača se stvara sa ugrađenim sigurnosnim pojasom koji obezbeđuje da se vozač zadrži u zaštitnom prostoru u slučaju prevrtanja. Trenutno ne postoji propisana obaveza za sigurnosni pojas”, objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

“U Republici Srbiji u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori, izuzimajući događaje van puta, u poslednjih 10 godina smrtno je stradalo preko 350 traktorista, dok je preko 2.000 povređeno. Samo u 2022. godini poginuo je 81 vozač traktora, a u 2023. godini smrtno je stradalo 59 lica”, ističu u ovoj instituciji.

Nadležni podsećaju da, prema trenutno važećim propisima, od naredne godine mnogi traktori neće moći da učestvuju u saobraćaju bez zaštitnog rama ili kabine.

“Traktor vrste T, koji je proizveden i prvi put registrovan u periodu od 1. januara 1983. godine zaključno sa 3. majem 2013. godine, mora posedovati bezbednosnu kabinu ili ram, najkasnije do 1. januara 2025. godine, koji su ugrađeni i izvedeni u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima, u svrhu zaštite vozača od povrede u slučaju da se traktor prevrne. Obaveza se ne odnosi na traktore koji su proizvedeni i prvi put registrovani pre 1. januara 1983. godine”, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

U prethodnom periodu, podsećaju, subvencionisane zaštitne ramove dobijali su i vlasnici traktora koji su proizvedeni pre 1983. Trenutno je u toku podela ramova prema javnom pozivu koji je objavljen 2023, a na osnovu kojeg je proizvedeno 3.422 zaštitna rama.

Podaci pokazuju da je do 2022. godine, kada je država pokrenula akciju dodele subvencionisanih zaštitnih ramova, u Srbiji bilo oko 100.000 trakotra bez zaštitinih ramova ili kabina. Kako bi se povećala bezbednost traktorista na putevima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je tokom tri godine samo za ovu meru izdvojilo po 125.000.000 dinara godišnje.

Do sada je izdato 8.428 Rešenja o dodeli subvencionisanog zaštitnog rama prema zahtevima građana, a vlasnici traktora preuzeli su 4.705 ovih ramova.

“Ovakva pomoć države itekako znači, s obzirom na to da je cena zaštitnih ramova za traktore visoka. Mnogi poljoprivrednici novac izdvajaju za druge potrebe, zanemarujući svoju ličnu bezbednost i vozeći traktor bez kabine ili rama. Da nije bilo ove akcije ni sam ne bih mogao da ga kupim”, kaže Ivan Mijajlović, poljoprivrednik iz sela Majdevo kod Kruševaca koji je u prethodnom periodu dobio besplani zaštitni ram za traktor od države.

Ističe da procedura koju je morao da ispoštuje nije bila komplikovana, što je za poljoprivrednike i te kako bitno.

“Trebalo je da se podnese zahtev za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama, fotokopija saobraćajne dozvole, fotografija traktora za koji se podnosi zahtev, potvrda o izmirenju poreskih obaveza i plaćenih administrativnih taksi”, pojašnjava naš sagovornik.

“Za čitav proces trebalo mi je oko dva meseca, ali to nije parametar, jer su me kočile neke administrativne procedure zaostale iz prethodnog perioda. U svakom slučaju, budući da većina poljoprivrednih proizvođača koristi stare traktore i nema uslova za kupovinu novih, smatram da je ovo dobro osmišljen potez države i Agencije za bezbednost saobraćaja”, dodaje Mijajlović.

Svi zainteresovani poljoprivrednici zahteve za ovu vrstu subvencija mogu podneti još do 15. maja. Nakon toga biće određene količine za proizvodnju, a nadležni pretpostavljaju da će se po ovom pozivu proizvesti i ispitati oko 2.500 zaštitnih ramova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari