Hag: O žalbama Mladića 25. avgusta 1Ratko Mladić Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS (arhiva)

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću biće održana 25. i 26. avgusta pred Žalbenim većem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, saopštila je ta institucija.

Žalbe će najpre izneti Mladićeva odbrana 25. avgusta, a tužioci će to uraditi dan kasnije 26. avgusta, kada će Mladiću biti omogućeno i da se u desetominutnom terminu obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog veća.

Na statusnoj konferenciji 24. jula, advokat odbrane Dragan Ivetić tražio je da se odgodi početak žalbenog postupka zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja, iznevši primedbe o mentalnoj sposobnosti Mladića da prati sudski postupak.

Iako je postupak već trebalo da bude okončan, a presuda donesena krajem godine, zbog promena u sastavu Veća, Mladićeve bolesti, a potom i pandemije korona virusa došlo je do pomeranja termina, a presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine.

Rasprava je prvobitno trebala da bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena na zahtev odbrane zato što je Mladića (78) očekivala operacija „otklanjanja polipa na debelom crevu“ koja je obavljena 28. marta.

Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine na doživotni zatvor u prvostepenom i nepravosnažnom postupku pred Haškim tribunalom zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR za taoce.

Tokom četverogodišnjeg procesa koji je počeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Od hapšenja i izručenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, koji je za njim raspisao poternicu, Ratko Mladić krio se duže od decenije.

Uhapšen je 25. maja 2011. u selu Lazarevo u Srbiji, 90 kilometara od Beograda. Šest dana kasnije izručen je Hagu, prenosi Radio Slobodna Evropa.