Handke brani svoju kontroverznu podršku Srbiji

Ostavite komentar


  1. Zašto Hadke stalno izjednačava Srbiju sa režimom Slobe M? Borio se za pravdu Miloševića (jer je ovaj bio u ratu sa SAD). Hadkeu su trebali „borci“ protiv SAD. Slično je sa Rujijom i njima je trebala politika S.M koji je u ratu sa SAD. A gde smo mi NAROD (mi činimo Srbiju) posle ta 4 rata? U izumiranju i nestajanju….

  2. Ukoliko nečiji politički stav ne utiče na njegovu umetnost, po meni tu nema ničeg spornog.Pa nisam prestao da čitam Gintera Grasa zbog njegove prošlosti, za mene je i dalje veliki pisac.

    1. Postoji razlika. Ginter Gras je bio clan one, mnogonapredne Hitlerove „mladezi“ i mrzeo je Srbe. Za razliku, gospodin Handke nije mogao da mrzi Srbe zbog cega mu svi zameraju. Cak je time „pokvario“ i kvalitet svog knjizevnog opusa, pa mnogi smatraju da, zbog toga, nije zasluzio Nobelovu nagradu. Kakvo se naravoucenije iz ovakvog ponasanja moze izvuci? Pa ono koga smo svi svesni odnosno da, ubiti ili mrzeti Srbina i nije neki veliki greh. Mnogo je veci greh ako Srbe i Srbiju simpatisete ili, ne daj Boze, volite. Peter Handke je „zivi“ dokaz da je to tako.

  3. Tuzno je da jedan Austrijanac jugoslovenskog delimicnog porekla vise oseca za tu zemlju nego toliki njeni bivsi podanici! Odlican poziv da se pogledamo svi u ogledalo i pitamo da li treba da zaboravimo nase zivote do pre 30-tak godina? Drzavotvornost je velika vrlina koju sada skoro svi preziru!

  4. Gospodin Handke je i ovim, mada skracenim, intervjuom pokazao da je osoba od integriteta, castan covek i briljantnog uma. Suštinu je shvatio umom genija, i uobličio umetnički za Nobela. Išao je na lice mesta, video, čuo, razgovarao, shvatio i zakljucio sta se desilo sa Jugoslaviom! ,,Ne znamo da li postoji istna. Ali, To nisu bile laži,, Treba li ikome više ikakvo objašnjenje?! !

  5. Vrlo je lako se slagati ili ne sa velikim piscem, njemo ne skodi, a drugim jos manje,Tesko je, ako je, slagati sa samim sobom, kao meni, naprimer.Handke je, sigurno, veliki pisac, jer ne bi dobio Nobelovu nagradu, ali ako sam oseca potrebu da se brani,zasto mu ne dozvoliti.Pa, evo, kako ja razumem (ne mislim da sam upravu) sa sahranom Milosevica je zaista sahranjena Jugoslavija, samo sto je uzrok smrti,opet, Milosevic.

    1. Milošević je precenjen, Žiko, kao i Milan Kučan. Jugoslaviju je srušila JNA, i to nečinjenjem. To je njoj bilo važnije od svega, jer je preko Balkanskog pakta bila u savezu sa NATO paktom. Uzgred rečeno, cilj toga saveza je bio isti kao i danas: da se malignom uticaju Rusija suprotstavi benigni uticaj Amerike. Nakon smriti Josipa Broza, koji je u strahu od Rusa celu Jugoslaviju hteo da prevede na Zapad, Slovenija je iskoristila priliku da pokupi slavu i kajmak. Što je Hrvatska jedva dočekala.

  6. „….Jel smo zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha“, pitao je on….“
    Jao, Handke pobogu, pa naravno da nismo. Pa bas zato sto je bila protiv a ne sa Hitlerom morala je da plati glavom. Cista stvar osvete. Miteran je onomad zvao Kola da bar prolongira priznanje Hrvatske a ovaj mu je odgovorio da su pritisci nemackih institucija, organizacija, crkve i koga sve ne, neizdrzivi i da on ne moze ni za dan da odlaze odluku! A Genser je rado sa Hrvatima evocirao dane kad su bili braca po oruzju u WWII! Ima dokaza na internetu.

  7. Ovaj tip mozda dobro pise, ali tonije dovoljno da bi ga svet cenio. Naciinalist je, neobavesten( ili a zna i masno da laze. Dakle- pao.

    1. Pa valjda je i dobio Nobelovu nagradu zato što dobro piše . Za književnost , a ne što j “ nacionalist “ ili što je neobavešten ! Ko voli književnost ceni ga sigurno .

  8. Ovim sto je rekao Handke je potvrdio stav Nobelovog komiteta da knjizevnst zaista nema nikakve veze s misljenjem. Misljenje je vazno a knjizevnost je samo knjizevnost. Koliko se Milosevic borio za Jugoslaviju videli smo vec po tome kako je dozvoljavala Hrvatskoj da se naoruzava, kako je iskoristila monopol sile nakon preuzimanja JNA, po stampanju para 1990-te nasuprot federalnom zakonu sto je direktno istupanje iz zajednicke drzave (nakon cega je Ante Markovic odbio da potpise „ratni budzet“ i otisao da zivi u Gracu), kako se Jugoslavija tretira u udzbenicima za istoriju i medijima od devedesetih do danas… i svemu ostalom sto je uvredljivo ponavljati nama Jugoslovenima koji smo to gledali svojim ocima svaki dan. To su fore i fazoni za Handkea a ne za nas.

  9. Handke je dobio nagradu za knjizevnost. Na grbači vam u svim jugoslovenskim državama sede degenerici koji se baškare na kostima i krvi nedužnih. Pozabavite se time. Onda će i Handke da legne na svoje mesto.

  10. Nije mi jasno zašto kontraverzni, kada on svoje mišljenje zastupa javno i ne menja ga od slučaja do slučaja!!!. Tu se i vidi njegova veličina a idar za šta je i dobio Nobelovu nagradu. Svaka mu čast.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.