U memorijalnom kompleksu Potočari kod Srebrenice juče je obeležena 13. godišnjica genocida u tom gradu i sahranjeni posmrtni ostaci još 308 identifikovanih Bošnjaka ubijenih jula 1995. nakon ulaska snaga bosanskih Srba u Srebrenicu. Do sada je ukupno identifikovano i sahranjeno 3.

U memorijalnom kompleksu Potočari kod Srebrenice juče je obeležena 13. godišnjica genocida u tom gradu i sahranjeni posmrtni ostaci još 308 identifikovanih Bošnjaka ubijenih jula 1995. nakon ulaska snaga bosanskih Srba u Srebrenicu. Do sada je ukupno identifikovano i sahranjeno 3.215 žrtava masakra koji je učinila Vojska Republike Srpske pod komandom najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića.
Memorijalni centar u Potočarima posetili su predstavnici vlasti u BIH, diplomatskog kora, međunarodne zajednice, predstavnici verskih zajednica, nevladinih organizacija i porodice žrtava. Verski obred ukopa 308 identifikovanih žrtava predvodio je poglavar Islamske zajednice BIH Mustafa Cerić.

Reke suza

Majke žrtava poručuju da se „nakon svega nadaju pomirenju“. „Ne postoje reči kojima mogu da iskažem tugu koju osećam. I sad nakon 13 godina u Potočarima teku reke suza“, rekla je Danasu Zumra Šehomirović, članica Pokreta Majke enklava Srebrenice i Žepe. Rafija Hadžibulić pre dve godine sahranila je dva sina. Trećeg nikad nije pronašla. „Znam da moj sin nije živ, ali želim da ga nađem i dostojanstveno sahranim“, navela je Hadžibulić. Fatima Kafedžić, predsednica organizacije Bedem ljubavi – Pokret majki Bosne i Hercegovine, i jedna od učesnica Marša mira, u razgovoru za Danas apelovala je na „sve majke u Srbiji da se od sledeće godine pridruže Maršu mira da bi videle kroz kakve su teškoće prošle žrtve Srebrenice.

Kako je za Danas rekao zamenik načelnika opštine Srebrenica Ramo Dautbašić, komemoraciji je prisustvovalo oko 40.000 ljudi iz BIH i inostranstva. Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić naglasio je da je „Srebrenica tamna mrlja na savesti čovečanstva, ali da ona „pored simbola patnje, treba biti simbol mira, prosperiteta i sigurne budućnosti“.

TADIĆ: Nova vlast privržena saradnji sa Hagom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića. „Za Srbiju je izuzetno važno da se pitanje ratnih zločina i zločinaca okonča i ona je do sada poštujući vlastite zakone i međunarodno pravo izručila 43 optužena Tribunalu“, naveo je Tadić u izjavi koju je prenela Pres služba predsednika Srbije. „Nevino stradali obavezuju i Tribunal za ratne zločine da sve krivce adekvatno kazni i da pravda zaista bude zadovoljena. Da bi sve žrtve u našem regionu konačno našle spokoj, svi zločinci, bez obzira na naciju i veru, ili da li se zovu Mladić, Orić, Haradinaj ili Gotovina, moraju dobiti zasluženu kaznu“, naglasio je Tadić.

– U zločinu počinjenom u Srebrenici nema nevinih već više i manje odgovornih. Mi želimo da Srebrenica bude istinska multietnička zajednica ali i da se genocid zove pravim imenom kao i da se akteri monstruoznih ubistava privedu pravdi. To je jedini način da dođemo do poverenja – rekao je Malkić.
Predsednik Predsedništva BIH Haris Silajdžić rekao je da „očekuje da Srbija kao prva i jedina zemlja u istoriji osuđena zbog kršenja Konvencije o genocidu što pre uhapsi i isporuči sve one koji su učestvovali u projektu genocida u BIH, a da pokušaji da se odgovornost Srbije pripiše „vlasti Slobodana Miloševića“ jednostavno nisu mogući, jer, kako tvrdi, „post-Miloševićeva vlast u Srbiji krije te optužene duže nego što ih je krio sam Milošević“.
Visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak istakao je da međunarodna zajednica nikada neće odustati od traženja pravde za zločine koji su se desili u Srebrenici. Lajčak je ocenio da je BIH na pragu integracije u Evropu, da je ostvaren napredak ka miru i stabilnosti, ali da ništa ne može umanjiti užas koji se desio u Srebrenici pre 13 godina.
Lajčak je podsetio da je prvi cilj kažnjavanje svih zločina, pomoć građanima Srebrenice da se ona izgradi kao multietnička zajednica i da se pomogne BIH da izađe iz tame.
Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Čarls Ingliš rekao je da se „ne sme poricati da se u Srebrenici dogodio genocid i da je to odgovornost svih nas prema žrtvama i preživelima u srebreničkoj tragediji“.
Verski obred ukopa žrtava predvodio je poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić, koji je rekao da „ne treba da se pitamo koliko je kostiju danas sahranjeno, već koliko ima smirenih duša a koliko ih tek čeka da im se ime spomene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari