Haradinaj: Nećemo raskinuti koaliciju sa Srpskom listom 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da neće raskinuti koaliciju sa Srpskom listom ukoliko njeni poslanici ne bude podržali budžet za 2019. godinu, jer je usvajanje budžeta za ovu godinu, kako je rekao, u interesu svih poslanika i ministara.

Iako je nacrt budžeta za 2019. godinu u načelu usvojen zahvaljujući podršci Socijaldemokrata, za njegovo konačno usvajanje potrebno je da vlada ispuni zahteve ove partije, među kojima je i smena ministra iz Srpske liste Nenada Rikala ili da premijer obezbedi podršku jedne od tri stranke, Samoopredeljenja, Demokratskog saveza ili Srpske liste, koje su, inače, bojkotovale prvo glasanje.

Šta je izvesnije, za sada nije poznato, a ne zna se ni datum kada bi skupština mogla da zaseda na ovu temu, prenosi RTK2. “Pažljivo smo radili na izradi budžeta za ovu godinu, identifikovali smo i potrebe opština sa srpskom većinom. Budžet je planiran zajedno sa ministrima koji su u vladi i nećemo uskratiti budžet ukoliko poslanici Srpske liste ne budu glasali, ali smatram da je za njih dobro da glasaju, oni su tu kada je implementacija budžeta u pitanju, smatram da bi bilo dobro da budu prisutni i kada se budžet izglasava“, rekao je Haradinaj. „Ne bih raskinuo koaliciju s njima“, rekao je, ali za proces ulaganja je mnogo bolje da oni budu prisutni”.

Lider SLS i poslanik ove stranke u Skupštini Kosova Slobodan Petrović izjavio je na konferenciji za novinare u Gračanici da će podržati budžet, jer je, kako kaže, prihvaćen jedan njegov amandman. “Nedavno sam predložio amandman koji se tiče opštine Gračanica, a radi se o projektu čišćenja korita reke od Ajvalije do Lapljeg sela, koja je zagađena. Uspeo sam, komisija za budžet i finansije je prihvatila taj amandman“, rekao je Petrović. Srpska lista se do sada nije izjasnila oko budžeta za 2019. godinu.

Podsetimo, Nacrt budžeta za ovu godinu iznosi 2,3 milijarde evra, a nakon podrške u prvom čitanju, on je prosleđen nadležnim skupštinskim komisijama, koje bi trebalo da predlože svoje amandmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari