Novak Đoković, novi (stari) kralj Vimbldona, ponovo je „broj jedan“ u teniskom poretku, a preticanje Rafaela Nadala na ATP listi, nedelju dana pred ženidbu, duguje i svom timu saradnika-prijatelja, s nekada najmlađim osvajačem Gren slem turnira u Londonu, Borisom Bekerom, u glavnoj ulozi.


– Ne znam da li je Boris dobar trener. Ne znam da li je on uopšte trener. Možda tek uči da to bude… – bio je zatečen prošlog decembra Nemčev menadžer i trener iz najslavnijih teniskih dana Jon Cirjak, čije su reči citirane početkom ove godine, posle najlošijeg starta u Noletovoj karijeri u poslednjih osam sezona.

Potonja serija trofejnih trijumfa, zakićena drugim vimbldonskim, zatvorila je usta mnogobrojnim sumnjivcima, pa i Džonu Mekinrou, Borisovom oponentu, isprva ubeđenom da će njegovom, na glamurozan život naviknutom drugaru s terena, biti tesno u senci dvadesetsedmogodišnjeg Srbina.

– Boris zna kako se pobeđuje na velikim turnirima. Novak će sigurno iskoristiti njegovo iskustvo, procene protivnika… – ugrizao se za jezik Mekinro i dao za pravo Đokoviću i njegovom dugogodišnjem teniskom ocu Marijanu Vajdi.

„Ja sam samo deo vrhunskog tima, predvođenog dobrim i porodičnim čovekom, uvek željnog rada i uspeha. Novak i ja smo veoma slični. I van terena. S tim što je on još smešniji od mene“, sjajno se uklopio Beker, zadužen najviše za psihu, pozicioniranje i kretanje tokom meča našeg sportiste svetskog formata.

A sin jedinac Karla i Elvire Beker, rođen 22. novembra 1967. u Lejmenu, vrlo rano se probio u teniski vrh, pa je već 1985. osvojio prvi od 49 turnira u profi konkurenciji. Istog leta držao je pobednički govor pred britanskom kraljicom na Vimbldonu, posle čega je uzimao „najteži“ ček na još šest Gren slemova, dok se iz Barselone 1992. vratio bogatiji za zlatnu olimpijsku medalju. Brat po šeretluku i boemštini s najboljim srpskim Noletovim prethodnikom Slobodanom Živojinovićem, nije imao toliko uspeha u biznisu, ali je zato strastveni pokeraš, kvizoman, rado viđen gost džet-seta, aktivni član fondacije Eltona Džona za pomoć obolelima od HIV-a i vlasnik vrlo prodavane autobiografske knjige, imao „prođu“ kod žena.

Njih tri su mu rodile četvoro dece. Sa sadašnjom suprugom Šarleli ima sina Amadeusa Benedikta Edlija Luisa, iz prvog braka s Barbarom Feltus ima sinove Nou Gabrijela i Elia Baltazara, a jedinu ćerku Anu dobio je u kratkoj vezi s ruskom manekenkom Angelom Ermakovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari