porfirijeFoto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je sinoć da Evropski predlog ne reguliše status Srpske pravoslavne crkve kao u državama bivše Jugoslavije, niti se takvo rešenje može naći igde u Evropi.

Član 7, drugi stav Evropskog plana, koji je objavila EU, znači da će strane ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok stepen zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

„Drugi stav člana 7. Sporazuma govori o dva pitanja, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i o srpskoj verskoj i kulturnoj baštini. Što se prvog tiče, ne može biti drugih standarda osim onih koje su koristile države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, u kojima je Srpska pravoslavna crkva delovala kroz vekove. U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj postoje bilateralni sporazumi između tih država i Srpske pravoslavne crkve, koji regulišu međusobne odnose“, kazao je Hasani za portal gazetaexpress.com.

Dodao je da su u nekim slučajevima ti sporazumi ratifikovani u nacionalnim parlamentima.

„Cilj ovih sporazuma bio je da se reguliše uloga i položaj Srpske pravoslavne crkve u nacionalnom pravno-ustavnom poretku, gde se Crkvi garantuje puna nezavisnost i autonomija od svakog mešanja u njenu organizaciju i unutrašnje stvari, ali da prema državi ima i građanskih obaveza i u sferi krivične nadležnosti u slučajevima povreda zakona. Dakle, došlo je do prilagođavanja odnosa države prema Srpskoj crkvi“, rekao je Hasani.

Po njemu upotreba reči „formalizacija“, znači da se smatra da se SPC ponaša kao da deluje na teritoriji Republike Srbije.

„To jasno daje do znanja da, čak ni u bilo kakvom eventualnom aranžmanu u vezi sa ulogom i položajem SPC na Kosovu, to neće biti usklađivanje odnosa između države Kosovo i SPC, kao što su to imale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, već će to biti pravni akt između Kosova i Srbije kojim se prihvata da Srpska crkva na Kosovu deluje isto kao i u Republici Srbiji, bez ikakvih ograničenja. Ne verujem da se ovaj standard nalazi igde u Evropi“, rekao je on.

Hasani je dodao da je očuvanje srpske verske i kulturne baštine u skladu sa evropskim standardima i da se bez problema može prihvatiti kao formulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari