Apelaciono veće Haškog tribunala juče je pravosnažno oslobodilo penzionisanog generala Armije BIH Sefera Halilovića krivice za zločine nad hrvatskim civilima u Hercegovini 1993, potvrdivši prvostepenu presudu suda. Haliloviću je 2005. bilo suđeno po optužnici za ubistvo 63 hrvatska civila u selima Grabovica i Uzdol tokom operacije „Neretva 93“ koju su u septembru 1993.

Apelaciono veće Haškog tribunala juče je pravosnažno oslobodilo penzionisanog generala Armije BIH Sefera Halilovića krivice za zločine nad hrvatskim civilima u Hercegovini 1993, potvrdivši prvostepenu presudu suda. Haliloviću je 2005. bilo suđeno po optužnici za ubistvo 63 hrvatska civila u selima Grabovica i Uzdol tokom operacije „Neretva 93“ koju su u septembru 1993. u Hercegovini sprovele snage Armije BIH, za koje je Tužilaštvo tvrdilo da su bile pod njegovom komandom.
Potvrđujući prvostepenu oslobađajuću presudu i odbacivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće je zaključilo da tužioci nisu van razumne sumnje dokazali da je Halilović komandovao operacijom tokom koje su zločini počinjeni.
Prema konačnoj presudi, nije dokazano ni da je Halilović mogao da spreči zločine ili kazni počinioce.
Halilović je od jula do novembra 1993. bio zamenik komandanta Štaba vrhovne komande Armije BIH, a zatim i načelnik tog štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari