Helena Vuković: Očekujemo najrelaksiraniju paradu do sada 1Helena Vuković Foto: Fonet/ Marija Đoković

Očekujemo da će sutrašnja, peta parada Ponos Srbije biti jedna od najrekasiranijih parada do sada, aktivistkinja Helena Vuković, iz udruženja građana Egal.

Peta parada „Ponos Srbije“ održava se 29. juna u Beogradu pod sloganom „Borba još uvek traje – Pridruži se“. Učesnici parade prošetaće ulicama grada, insistirajući na hitnom pravnom regulisanju istopolnih partnerstava i povećanju budžetskih davanja za rad LGBTI organizacija civilnog društva.

Vuković je rekla da je ove godine primat dat osobama sa autizmom, kojih nije malo u Srbiji i koji se suočavaju sa brojnim sistemskim problemima, pa će se tako učesnicima obratiti roditelj jednog deteta sa autizmom.

„Probleme nikad nismo očekivali, mi ne zatvorimo pola grada i ne treba nam hiljade policajaca, Terazije svakako ne rade, tako da nećemo ni zatvoriti saobraćaj“, kaže.

Vuković je rekla i da se na paradi očekuje prisustvo ministra državne uprave i lokalne samouprave Brako Ružić koji je najavio dolazak.

Sa parade će ove godine biti upućeni zahtevi da se zakonski reguliše oblast istopolnih partnerstava, kao i povećanje finansijskih izdvajanja.

„Ne možemo da zatvaramo oči pred nečim što zaista postoji. Treba da uredimo tu obast da i mi imamo neka prava. Ne mora to biti brak, nego npr partnerstvo, ali hajde da uredimo prava i obaveze u toj zajednici. Mi živimo zajedno godinama, ulazemo godinama u vezu i u nekretninu npr, a šta ako jedan partner umre, gde je pravo nasleđivanja, više prava ima onaj član porodice koji se te osobe odrekao“, istakla je gošća Novog dana.

Zahtev je i da se pravno reguuliše u istom smislu i pitanje starateljstva nad decom u istopolnim zajednicama.

Važan zahtev je i povećanje budžetskih davanja, dodaje Vuković.

„Budžet predviđa određenu sumu koja se daje za NVO sektor, mi zahtevamo da se izdvaja 3,8 odsto što je evropski prosek, što sad nije slučaj u Srbiji, da bi te organizacije mogle da funkcionišu“, objasnila je.

Cilj je da se edukacijom senzibilizuju ljudi, o ovome treba pričati preko cele godine, to je domen ljudskih prava, ne tražimo ništa više nego da se izjednačimo po ljudskim pravima, kaže ona.

Parada u Srbiji je više protestna šetnja, nego parada, dodaje. „Na svoj način tražimo svoja prava, da budemo priznati kao sve normalne osobe u ovoj zemlji, da se izjednačimo po pravima sa ostalima“, zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari