Hemijski inženjer iz Zaječara od drveta izrađuje unikatne predmete 1Foto: M.S. / Danas

Saša Pavlović (52), hemijski inženjer iz Zaječara, izrađuje od drveta unikatne predmete. Ovim poslom, kako kaže za Danas, bavi se oko tri godine.

Prema njegovim rečima, inspirisalo ga je to što je na internetu video kakve predmete širom sveta ljudi izrađuju od drveta.

“Ovakvi predmeti se uglavnom rade u inostranstvu, možda ima i kod nas da neko izrađuje predmete od drveta na ovaj način, ali ja za to ne znam”, ističe sagovornik Danasa.

Hemijski inženjer iz Zaječara od drveta izrađuje unikatne predmete 2
Foto: M.S. / Danas

On predmete od drveta obrađuje modelarskom testerom, što se vodi kao ručni rad, a za izradu koristi razne vrste drveta.

“Nema određenog drveta koje se koristi za izradu, ali ja najčešće koristim orah kao najkvalitetnije drvo koje kod nas može da se pronađe, kao i hrast, lipu, ili u zavisnosti koja se figura pravi”, objašnjava Saša Pavlović.

Kako kaže sagovornik Danasa, vreme za izradu nekog predmeta zavisi od samog predmeta koji se izrađuje.

“Za izradu nekog predmeta ili figure potrebno je od 10 do 15 minuta do čak nekoliko dana. Meni je lično najviše vremena bilo potrebno za izradu kutija od drveta, pošto proces za njihovu izradu traje tri do četiri dana”, kaže on i dodaje: “Radi se prvo jedna faza, pa se lepe delovi, pa se onda čeka 24 sata da se to osuši, pa se onda prelazi na sledeću fazu.”

Hemijski inženjer iz Zaječara od drveta izrađuje unikatne predmete 3
Foto: M. S./Danas

Cene ovih proizvoda od drveta kreću se od 300 dinara za najjednostavnije, dok oni komplikovaniji predmeti koštaju oko 15.000 dinara.

Saša Pavlović kaže za Danas da za sada svoje proizvode prodaje širom Srbije, ali uskoro planira i da “napadne” inostrano tržište.

Hemijski inženjer iz Zaječara od drveta izrađuje unikatne predmete 4
 Foto: M. S./Danas

“Svoje predmete izlažem i prodajem širom Srbije i zadovoljan sam kako ja, tako i moje mušterije, a nadam se da ću uskoro početi prodaja i za inostranstvo”, objašnjava on.

Zaječarac Saša Pavlović, kaže za Danas da je do sada izradio više od 1.000 različitih predmeta od drveta, ali ne planira da proizvodi veće predmete, već kao i sada sitnije.

“Ovo su sve unikati i trudim se da tako ostane. Želim da kada čovek nešto kupi ima samo on, i to je moj cilj izrade ovakvih predmeta”, zaključio je Saša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari