Svetski hirurzi operisaće pacijente u Srbiji od 7. do 10. aprila o trošku RFZO 1Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

U periodu od 07. do 10. aprila, italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti će zajedno sa srpskim timom kardiohirurga izvoditi kompleksne hiruške intervencije urođenih srčanih mana na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema istim informacijama, Đamberti je direktor centra za urođene srčane mane u bolnici „San Donato“ u Milanu, a na Institutu „Dedinje“ operisaće osam odraslih pacijenata.

„Takođe, tokom aprila u planu je finansiranje i organizacija dolaska kardiohirurga Viktora Tsanga iz londonske „Great Ormond Street Hospital for Children“ u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, radi izvođenja kompleksnih hirurških intervencija kod dvoje dece, kao i dolazak tima lekara iz iste bolnice koji je sastavljen od najboljih stručnjaka svetskog ranga. U pitanju su Nikos Kesaris (dečji transplant hirurg), dr Janis Lokopulos (adultni transplant hirurg) i dr Jelena Stojanović nefrolog, radi nastavka unapređenja dečjeg programa transplantacija bubrega sa živih donora u Srbiji, kada će biti urađene još dve transplantacije u Univerzitetskoj dečjoj klinici“, kažu u RFZO.

Dodaju da u cilju realizacije dolaska stručnjaka Fond je pokrio troškove smeštaja, puta, dobijanja licence za rad od Lekarske komore i honorara doktora.

„Inače, troškovi lečenja bi u ovom slučaju bili desetostruko skuplji kada bi se pacijenti uputili u inostranstvo. RFZO je u periodu od 2017. do 2024. godine odobrio i finansirao angažovanje tri  inostrana zdravstvena stručnjaka, kardiohirurga iz Italije, Mađarske i SAD, za izvođenje operacija komleksnih urođenih srčanih mana u IKVB „Dedinje“, kojom prilikom je uspešno operisano 47 odraslih osiguranih lica. Na ovaj način je našim osiguranicima, umesto upućivanja na lečenje u inostranstvo, obezbeđeno lečenje u Srbiji, što je za njih mnogo pogodnije, a takođe omogućava sticanje novih znanja domaćih stručnjaka“, naveli su u Fondu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari