Hjuman rajts voč o Srbiji: Zastrašivanje novinara, napadi na LGBT, spori procesi ratnih zločina 1foto FoNet/Velimir Ilić

U Srbiji su nezavisni novinari bili meta pretnji i zastrašivanja u 2023. godini, procesuiranje slučajeva ratnih zločina i dalje je sporo i često dolazi do odlaganja, a lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe i organizacije meta su kontinuiranih napada, navodi se u godišnjem izveštaju američke organizacije Hjumant rajts voč (HRW) o ljudskim pravima širom sveta.

U delu izveštaja koji se odnosi na slobodu medija u Srbiji, navodi se da je Stalna grupa za bezbednost novinara u prvoj polovini godine registrovala 42 slučaja pretnji novinarima, a Nezavisno udruženje novinara je do kraja marta zabeležilo tri napada.

Novinari su ostali na meti takozvanih strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP), navodi se u izveštaju HRW.

Podseća se da je u martu počelo ponovljeno suđenje Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, dvojici srpskih službenika Državne bezbednosti optuženima za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999.

Provladini mediji nastavili su sa kampanjama klevetanja nezavisnih novinara koji kritički izveštavaju o vladi, piše HRW.

Kada su u pitanju ratni zločini, u periodu od januara do avgusta, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrenulo je tri nove istrage o ratnim zločinima u koje je uključeno sedam osumnjičenih. Od avgusta, 24 predmeta protiv 41 optuženog bila su na čekanju pred srpskim sudovima. Postupci koji su u toku bili su poremećeni značajnim kašnjenjima.

Ističe se i da su Srbija i Kosovo u maju potpisali zajedničku deklaraciju o nestalim licima kao deo procesa normalizacije uz posredovanje EU, ali su se odnosi pogoršali nakon sukoba na severu Kosova kasnije tog meseca, povezanih sa osporavanim izborima.

Kada su pitanju azilanti, HRW navodi da je u Srbiji je od januara do septembra, 1.257 novopridošlih registrovalo nameru da traži azil, ali je samo 150 ljudi podnelo zahtev.

U julu je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je Srbija prekršila slobodu kretanja sirijskog državljanina kome je Srbija dala azil, a zatim uskratila pristup putnim ispravama izbeglica.

LGBT osobe u Srbiji se i dalje suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem, ocenjuje HRW. U periodu od januara do septembra, domaća grupa za podršku LGBT+, „Da Se Zna!“, zabeležila je 32 incidenta motivisanih mržnjom protiv LGBT osoba, uključujući sedam fizičkih napada i pet pretnji. Predsednik Aleksandar Vučić je u avgustu rekao da sve dok je predsednik neće potpisati nijedan zakon o priznavanju trećeg pola ili istopolnih brakova.

HRW ističe da je septembarski izveštaj komesarke za ljudska prava Saveta Evrope Dunje Mijatović izazvao ozbiljnu zabrinutost zbog visoke rasprostranjenosti nasilja u porodici i naglasio potrebu za koordinisanim institucionalnim odgovorom za zaštitu žena i devojčica od nasilja i pružanje trenutne i dugoročne podrške žrtvama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari