Hoće li biti sankcija za dve gimnazije koje su izbacile roman „Dorotej“ iz programa: Ministarstvo prosvete za Danas odgovara šta će preduzeti 1Foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Ministarstvo prosvete će izvršiti stručno-pedagoški i inspekcijski nadzora nad radom Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu i Gimnazije u Ćupriji zbog tvrdnji koje iznose u odgovorima o književnom delu „Dorotej“ Dobrila Nenadića, a koje su po zahtevu o dostupnosti informacijama od javnog značaja uputile tražiocu informacije, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Odgovarajući na pitanje da li će biti kontrolisan rad dve gimnazije budući da su samoinicijativno odlučile da se roman „Dorotej“ ne obrađuje, iz Ministarstva napominju da su u skladu sa prosvetnim zakonima sve škole u zakonskoj obavezi da realizuju obavezne sadržaje programa nastave i učenja.

„Škole imaju slobodu u izboru preporučenih sadržaja. Književno delo „Dorotej“ Dobrila Nenadića nalazi se u obaveznim sadržajima programa nastave i učenja obaveznog predmeta srpski jezik i književnost u prvom razredu gimnazije. Stručno-pedagoški nadzor će utvrditi da li propisani program realizuje u skladu sa propisima i obaveznim programima nastave i učenja“, navode iz Ministarstva.

Kažu i da će stručno-pedagoškim nadzorom biti obuhvaćen rad stručnih veća, kao i realizacija izbornih programa.

Kako je Danas pisao, do saznanja da se u pomenute dve srednje škole ne obrađuje Nenadićev roman javnost je saznala nakon što je Sindikat zaposlenih policije na svom Fejsbuk nalogu objavio njihove odgovore, koje je dobio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Sindikat je, podsetimo, tražio od velikog broja gimnazija da se izjasne o romanu „Dorotej“, smatrajući da je neprikladan za školski uzrast.

Na pitanje sindikata da li se zaposleni slažu da deca uče ovakve sadržaje, iz Gimnazije u Ćupriji su odgovorili odrečno, dok su iz gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu naveli da ovu knjigu, i pored toga što je obavezna po planu i programu, ne obrađuju jer su stručna lica u toj školi procenila da je sadržaj romana neprikladan za uzrast učenika prvog razreda.

Iz Ministarstva prosvete nisu precizno odgovorili kakva bi mogla biti sankcija ukoliko se utvrdi da su nadležni u dve gimnazije prekršili zakon, već su naveli da će „na osnovu stručno-pedagoškog i inspekcijskog nadzora biti preduzete mere u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari