Viša škola za obrazovanje vaspitača u Subotici nalazi se pred neizvesnošću daljeg opstanka zbog odluke vlade da se ukine kategorija viših škola, odnosno da deo njih preraste u rang visokoškolskih ustanova, odnosno visokih škola strukovnih studija. Iako po tome deli sudbinu svih ostalih, subotička nekadašnja Viša pedagoška škola specifična je ne samo po tome što je jedina te vrste u severnoj Bačkoj, već i zbog svoje dvojezičnosti.

Viša škola za obrazovanje vaspitača u Subotici nalazi se pred neizvesnošću daljeg opstanka zbog odluke vlade da se ukine kategorija viših škola, odnosno da deo njih preraste u rang visokoškolskih ustanova, odnosno visokih škola strukovnih studija. Iako po tome deli sudbinu svih ostalih, subotička nekadašnja Viša pedagoška škola specifična je ne samo po tome što je jedina te vrste u severnoj Bačkoj, već i zbog svoje dvojezičnosti. Naime, od 150 redovnih učenika, oko petina njih sluša nastavu na mađarskom jeziku.
Odluka o tome koja će od samo četiri takve škole u Vojvodini, i nešto više u centralnoj Srbiji, preživeti očekuje se sredinom maja, kaže direktorica subotičke Više škole za vaspitače Slavica Kostić, i nakon toga, ukoliko odgovor po njih bude pozitivan, moraće se obaviti kompletan posao reorganizacije, što podrazumeva formiranje saveta, usvajanje statuta, izbor direktora…
Škola, međutim, već radi po visokoškolskom programu, odnosno već radi po trogodišnjem programu i praktično je prva koja je prerasla u studije koje traju tri godine, prilagodivši svoj nastavni program zahtevima visokoškolskog obrazovanja. Zbog toga u ovoj ustanovi očekuju da će se ipak naći među onima koje će dobiti licencu za viši obrazovni nivo.
– Sve, naravno, zavisi od kriterijuma koji će se primenjivati prilikom selekcije, a zasad su oni zaista prilično strogi. Međutim, moram reći da je naš sadašnji program gotovo istovetan sa programom te visoke strukovne škole. Mi smo program radili po principima Bolonjske deklaracije, sa jednosemestralnim predmetima, predispitnim obavezama, bodovnim sistemom, tako da ako bismo dobili dozvolu kao visoka strukovna škola, praktično bismo samo primenili taj program, uz neku malu doradu – kaže direktorica Kostić.
Ipak, sve dok ne stigne zvanični papir, neizvesnost postoji kako za nastavni kadar, tako u još većoj meri za studente, koji će u slučaju negativne odluke morati da putuju do najbližeg univerzitetskog centra, a to je Novi Sad.
Ili će, pak, mnogim svršenim srednjoškolcima u ovom delu Bačke biti uskraćena mogućnost daljeg usavršavanja i studiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari