Hrvatska slavi 239 hrvatskih branitelja stadalih u Oluji, zvaničnici ni reči o civilnim žrtvama 1Foto: Printscreen/Youtube

Na današnji dan pre 26 godina, u pet ujutro, počela je operacija Oluja. U samo 84 sata u akciji u kojoj je bilo angažovno gotovo 200.000 hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 11.000 kvadratnih kilometara dotad okupiranog područja, izveštava Hrvatska radio-televizija, ne pominjući civilne žrtve.

U Kninu će se sutra svečano obeležiti Dan pobede. a na Trgu Ante Starčevića otkriven je Spomenik hrvatskim braniteljima poginulim i nestalim u Oluji.

U nastupima zvaničnika, uključujući premijera Andreja Plankoviča, predsednika Zorana Milanovića i predsednika Sabora Gordana Jandrkovića, ne pominje se više od 200.000 građana Hrvatske srpske nacionalnosti koji su u Oluji proterani iz svojih domova i bezmalo dve hiljade ubijenih.

O tim žrtvama izveštavaju srpski mediji, ali podsećaju i međunarodne humaniratne organizacije.

U Beogradu i na više mesta u Srbiji gde žive raseljeni odrani su pomeni, a centralna manifestacija je večaras u zemunskom nasleju Busije.

Centralna svečanost u Hrvatskoj održava se sutra na stadionu fudbalskog kluba Dinara u Kninu. Tačno u 9:43 časova, u “ vreme ulaska hrvatskih snaga u Knin 1995. počeće svečanost podizanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi“.

Nema informacija ko će biti od gostiju prisutan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari