U Srbiji će se tokom oktobra, prema prvim najavama nadležnih, održati izbori za nacionalne saveta manjinskih zajednica, drugi po redu, te su na neki način već počele pripreme za taj izborni proces. Pre četiri godine, kada su prvi put organizovani neposredni izbori za ova manjinska tela, nisu sve zajednice uspele da ispune zakonske uslove za ulazak u taj proces, te je tako Hrvatski nacionalni savet i toga puta biran po staroj proceduri, preko elektronskih skupština. Taj način izbora mnogi osporavaju, jer on isključuje najneposrednije učešće svih članova određene zajednice, i mnogi vojvođanski Hrvati očekuju da ove godine ipak dobiju šansu da svoj glas ubace u glasačku kutiju.

Najavljeni izbori bili su povod da se u Subotici održi sastanak predstavnika petnaest hrvatskih NGO, kako bi se razmotrila mogućnost da zajednički organizovano izađu na izbore. Kako navode u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, koje je jedan od inicijatora sastanka, ideja je da se animiraju svi Hrvati u Republici Srbiji da se aktivno i ravnopravno uključe u izborni postupak. Na sastanku, na kojem je bilo predstavnika udruženja iz cele Srbije (osim Subotice), iz Novog Sada, Vajske, Plavne, Hrtkovaca, Sonte, Sombora, Vrdnika…- kao najveći problem navedeno je upravo postojeće nejedinstvo oko izlaska na izbore, što je, po mišljenju učesnika, posledica loše klime stvorene delovanjem aktuelnog Hrvatskog nacionalnog vijeća. Kritike upućena na račun ovog saveta navode kao poseban problem dominaciju jedne političke stranke, koja je na taj način praktično „uzurpirala svu vlast u hrvatskim institucijama sa sedištem u Subotici“.

Stoga će jedan od ciljeva na narednim izborima biti departizacija nacionalnog saveta i njegovog funkcionisanja. U HNV moraju ući ljudi koji će imati potpuno poverenje zajednice, a od novog saveta će se očekivati da jednako brine o svima, ne samo o političkim istomišljenicima, navodi se u saopštenju HKC „Bunjevačko kolo“.

S druge strane, problem je, sada kao i pre četiri godine, nedovoljan broj upisanih birača u poseban manjinski birački spisak, i zadatak svih hrvatskih udruženja i organizacija jeste da se uključe u akciju prikupljanja potpisa, odnosno upisivanja građana hrvatske nacionalnosti u taj spisak, jedan je od dogovora na pomenutom sastanku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari