Hrvatski zvaničnici čestitali Božić pravoslavnim vernicima 1Foto: Shutterstock / Creative Family

Najviši hrvatski zvaničnici čestitali su danas Božić vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“.

 

„Kao uređeno i moderno društvo koje baštini različitosti kao svoje vrednosti moramo uvek i iznova biti spremni pokazati tolerantnost i razumevanje za sve ljude kojima je Hrvatska dom. Uveren sam kako ćemo i ovaj praznik iskreno i s radošću proslaviti s našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne vere“, naveo je u čestitki predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u čestitki je istakao je da je svetu uistinu potreban mir na šta „ovog Božića snažno podseća patnja prijateljskog ukrajinskog naroda“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsednica vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prisustvovaće prijemu koji u Zagrebu povodom pravoslavnog Božića tradicionalno organizje Srpsko narodno veće.

U delegaciji Srbije na tom prijemu biće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

Najavljeno je da će prijemu prisustvovati i patrijarh SPC Porfirije.

Ispred pravoslavnih crkava večeras će, posle liturgija, biti paljeni badnjaci, a cetralna božićna liturgija biće u subotu u karlovačkom hramu Svetog Nikole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari