Hrvatsko ministarstvo o srpskoj optužnici protiv hrvatskih oficira 1Foto: Wikipedia/Suradnik1

Ministarstvo branitelja Hrvatske ocenilo je danas da podizanjem optužnica protiv hrvatskih oficira Srbija dodatno narušava međusobne odnose dve zemlje.

Oni su tako reagovali na nezvanične informacije da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv četvorice penzionisanih oficira Hrvatske vojske, vojnih pilota, zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995, navodi agencija Hina.

U saopštenju se dodaje da je to pokušaj negiranja odbrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata. Takođe svedoči o upornom insistiranju Srbije na univerzalnoj jurisdikciji, što je, kako se naglašava, nedopustivo i neprihvatljivo.

Ministarstvo ističe da „legitimnosti i legalnost hrvatskih vojno-policijskih operacija Bljeska i Oluje niko ne može i ne sme da dovede u pitanje, jer je tim oslobodilačkim operacijama vraćena hrvatska teritorija u ustavno-pravni poredak države“.

„Stoga u potpunosti odbacujemo ovakve i slične pokušaje narušavanja pravednog karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja“, navodi se u saopštenju koje je prenela Hina.

Oni su pozvali Srbiju da „umesto neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja, napokon dostavi informacije gde su nestali“.

„To za nas najvažnije i najbolnije otvoreno pitanje i nadalje ostaje prioritetno u našim međudržavnim odnosima, koji se ovakvim sumanutim potezima dodatno pogoršavaju i narušavaju“, naglašava hrvatsko ministarstvo.

U saopštenju se navodi puna podrška hrvatskim pilotima, braniteljima i čuvarima hrvatskog vazdušnog prostora, kao i svim hrvatskim braniteljima zahvaljujući kojima je, dodaje se, Hrvatska nezavisna i slobodna evropska država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari