Humanitarni koncert u Narodnom muzeju Srbije 1Foto: Z. V.

Muzička umetnica, sopran Teuta Aslani još jednom je okupila ekipu prijatelja, eminentnih operskih pevača i tradicionalno povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, večeras održala humanuitarni koncert u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Cilj ovogodišnje manifstacije koju organizuje Udruženje žena obolelih od ove bolesti „ Budimo zajedno“ pod sloganom „Nije sve ružičasto, pregledaj se – Vreme radi za tebe“ je podizanje svesti u javnosti o značaju preventivnih pregleda.

U Udruženju „Budimo zajedno” ističu da svaka devojka i žena treba da mesečno obavlja samopregled dojki, a da nakon navršenih 40 godina bi svaka od njih trebalo da započne sa redovnim mamografskim pregledima.

 

Humanitarni koncert u Narodnom muzeju Srbije 2
Foto: Z. V.

„Do sada mnogo toga urađeno na podizanju svesti o prevenciji ove bolesti i na tome bi trebalo raditi i dalje. Širenjem svesti o samopregledima, redovnim odlaskom kod lekara, vođenjem zdravog načina života, rak dojke može da se prevenira kod 25 do 33 posto žena. Bržom dijagnostikom i i savremenim lečenjem maligne bolesti mogu da budu sprečene, otkrivene na vreme, lečene i izlečene“, rekla je Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ i naglasila da rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći je zloćudni tumor kod žena u Srbiji.

Prilikom otkrivanja ove bolesti na vreme, lečenje i primena terapije su veći, te je rak izlečiv u preko 90 posto slučajeva, jer su tada mogućnosti primene terapija veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

„Budućnost onkologije je u personalizovanoj medicini i multidisciplinarnom pristupu. Zahvaljujući tome, kao i inovativnim lekovima, pacijentkinje obolele od karcinoma dojke u Srbiji će imati sve dostupne mogućnosti za lečenje“, kaže predsednica Udruženja.

Spasić je podsetila da je krajem 2023. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio na listu lekova čak 22 inovativne terapije.

Od toga 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja – karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari