Udruženje "Budimo zajedno" organizuje performans "Jedan snimak menja sve" 1Foto: Pixabay/marijana1

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ u nedelju 20. marta u 10 časova, na Trgu Republike, obeležiće Nacionalni dan borbe protiv ove bolesti performansom „Jedan snimak menja sve“ sa ciljem podizanja svesti o važnosti prevencije raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda.

Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je da podstaknemo žene da redovno idu na preventivne preglede, ali i da uputimo apel zdravstvenim institucijama da organizuju redovne skrining preglede koji će biti dostupni u svim delovima Srbije.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (International Agancy for Research on Cancer – IARC), u svetu je, od raka dojke, tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih i skoro 685.000 umrlih žena svih uzrasta. U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke.

Karcinom dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti između 45. i 64. godina, odmah posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali ako se otkrije u ranoj fazi može biti potpuno izlečen.

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” je osnovano decembra 2010. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitabilna organizacija koja okuplja obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica. Cilj udruženja je da pruži informacije i psihološku podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke, da bi se što pre i lakše vratile normalnom životu, kao i njihovim porodicama.

Udruženje radi na prevenciji raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda, kao i prevenciji limfedema kao jednog od faktora rizika nakon uklanjanja pazušnih limfnih čvorova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.