Kandidatkinja tajvanske opozicione Progresivne demokratske partije (DPP) za predsednika Caj Ing-ven izjavila je da je „ otvorena za ujedinjenje ostrva sa Kinom ukoliko za to ima podrške u narodu“.

To predstavlja suštinsko odstupanje od stava njene stranke koja je uvek bila za samostalnost Tajvana. Za razliku od vladajuće Nacionalističke partije sadašnjeg tajvanskog predsednika Ma Jingđeua, koja teži bliskim odnosima između ostrva i Kine, DPP je uvek podvlačila da je značajno da Tajvan zadrži svoju de fakto nezavisnost i identitet suverene države.

Kina i Tajvan podelili su se u građanskom ratu 1949. godine. Od tada je kineska politika prema Tajvanu bila usredsređena na vraćanje ostrva u državne okvire Kine. Izjave Caj In-ven, date u obraćanju novinarima u Njujorku u petak, preneli su juče tajvanski listovi i potvrdio je portparol stranke. „Rekla sam da ne isključujem ni jednu mogućnost. Pod uslovom da ima javne podrške da budući odnosi Tajvana i Kine mogu da ostanu otvoreni, za bilo koju mogućnost“, rekla je Caj Ing-ven u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari