Društvo srpskih domaćina u saradnji sa opštinom Prijepolje organizuje naredna dva dana niz programa u okviru manifestacije koja je nazvana „100 godina od oslobođenja Stare Srbije“. Program počinje sutra u 10 sati otkrivanjem obnovljenog spomenika oslobodiocima Prijepolja i Stare Srbije 1912. godine na rekonstruisanom vakufskom trgu, a govoriće predsednik Društva srpskih domaćina Nićifor Aničić, uspešni biznismen koji više decenija živi i radi u Južnoafričkoj Republici, poreklom iz ovog kraja.

Povodom obeležavanja godišnjice od oslobođenja ovog kraja od viševekovne otomanske vlasti, zahvaljujući donatorskim sredstvima koje je ovo Društvo uložilo, obnovljeni su spomenici i rekonstruisana oba najznačajnija prijepoljska trga u centru grada.

U podne će biti održana Svečana akademija pod nazivom „I ovaj kamen zemlje Srbije“, kao i niz pratećih programa, tokom dana i večeri, koji će kulminirati vatrometom. U nedelju, u manastiru Mileševa biće obavljene verske službe u spomen izginulih srpskih vojnika u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. Nakon toga, u manastirskoj porti, besedom akademika Matije Bećkovića biće otvoren kulturni i umetnički program u kome će učestvovati pesnici Rajko Petrov Nogo, Dobrica Erić i Zoran Kostić, glumice Ljiljana Blagojević i Jelena Kostić, te poznati izvođači izvorne muzike, pesama i igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari