I u Kragujevcu ljubičastim osvetljenjem „za male divove” obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece Krst na ulazu u Kragujevac osvetljen je ljubičastom bojom.

Na taj način Kragujevac se i ove godine priključuje globalnoj kampanji širom sveta u cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rađanja.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština.

U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Pored pomoći stručnjaka, roditeljima prevremeno rođene dece dragocena je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Iz tog razloga, 2010. godine osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div” koje pruža podršku roditeljima tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari