I u Nišu sutra ples protiv nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama u svetu 1Ilustracija Foto: Pixabay/nonocare

U Obrenovićevoj ulici kod Banke dobročinstva sutra će biti organizovana plesna akcija u okviru globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje”, kako bi se skrenula pažnja na problem nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama u svetu, najavio je Centar za devojke u Nišu.

Ples u kojem će učestvovati aktivistkinje Centra za devojke i članice plesnih studija Ilužen Dens Komjuniti i Primavera počinje u 12 časova.

U isto vreme plesaće se i u drugim delovima širom sveta uz pesmu “Break the Chain”, kako bi se zajednički reklo veliko “ne” nasilju.

“’Jedna milijarda ustaje’ je globalna akcija, pokrenuta kao reakcija na zaprepašćujuću statistiku koja kaže da će jedna od tri žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života, a to znači da jedna milijarda devojčica, devojaka i žena preživi neki vid rodno zasnovanog nasilja. U trenutku kada je rađeno istraživanje, na svetu je živelo sedam milijardi ljudi, a sa trenutnom populacijom od osam milijardi, ovaj broj je danas i veći”, saopštio je Centar za devojke.

Centar je pozvao građanske i građane da se pridruže akciji.

Ovo udruženje građanski je osnovano, inače, 1998. godine na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja.

Cilj je bio da se kroz kroz podršku, edukaciju, aktivizam i kreativnost emanicipaciju i osnažuju deca, devojake i žene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari