Ideologija i nauka u istoj ravni 1

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević apelovao je juče na ministra prosvete Mladena Šarčevića da se ipak oglasi o peticiji kojom se traži „ukidanje Darvina“ u školama.

Reagujući na ministrovu izjavu datu listu Danas da se Ministarstvo neće baviti pomenutom peticijom, Đorđević je u otvorenom pismu Šarčeviću naveo da je njegova reakcija neophodna kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici, ali i ideja obrazovanja.

„Apelujem na Vas kao ministra odgovornog za kreiranje obrazovnih politika da javno odgovorite na inicijativu koja bi mogla dramatično da utiče na obrazovni sistem Srbije. Vaša najava da Ministarstvo neće reagovati u ovom slučaju nema političku poruku, ali dugoročno nanosi trajnu štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci“, navodi Đorđević.

Direktor CPN navodi da ta institucija afirmiše naučnu pismenost za sve građane Srbije i da se u tom poslu susreće sa raznovrsnim izazovima.

„U društvu je sve prisutnija pojava da se naučno obrazovanje i kritičko mišljenje zanemaruju. Naše brojne aktivnosti se, međutim, dovode u pitanje onog trenutka kada nadležno ministarstvo nema stav o temeljnoj ideji sopstvenog nastavnog programa i samoj suštini sistema obrazovanja, koje, ponavljam, počiva na nauci“, navodi se.

U pismu ministru se dodaje da je i Savet Evrope doneo rezoluciju „Opasnosti od kreacionizma u obrazovanju“, kao i da ministra na reakciju obavezuju i drugi međunarodni dokumenti.

Predsednik Upravnog odbora Srpskog biološkog društva Duško Blagojević potvrdio je za Danas da će se to društvo, kao i sve ključne institucije koje se bave biologijom, reagovati na peticiju kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u školama. Taj dopis bi već danas mogao da bude upućen Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije i Ministarstvu prosvete.

– S vremena na vreme, sa istim tezama, zahteva se i pokušava revizija učenja teorije evolucije. Ništa novo, samo što se svaki put zahukta javnost i počne debata o tome. Mesto je, na žalost, i opšte, jer je sve više ljudi u svim sferama našeg života koji daju sebi za pravo da znaju sve o svemu. Tako i ova peticija: umesto da se preko naučnih i sučeljenih argumenata na za to nadležnim i pravim mestima (univerziteti, instituti, naučni i stručni kongresi, skupovi i tribine…) pokuša dobiti odgovor, peticija se plasira skupštinskom odboru na odlučivanje – kaže Blagojević, koji je i predsednik Zajednice instituta Srbije.

A nakon što biolozi budu rekli svoj sud, oglasiće se i Nacionalni prosvetni savet. Član NPS-a Mladen Lazić, predstavnik Sociološkog društva Srbije u tom telu, tražio je da se Savet izjasni o peticiji, s obzirom da je nadležan za donošenje nastavnih planova i programa. Lazić je ocenio peticiju kao „pokušaj da se ideološki sadržaji uvuku u prosvetu“ i da se ideologija i nauka stave u istu ravan. Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski je smatrao da Savet ne treba da se izjašnjava o ovoj „čudnoj“ i „neobičnoj peticiji“, napominjući da je beznačajna i da ne zaslužuje da se na nju odgovara, posebno jer nije ni upućena NPS-u. Ipak, Lazić je ostao pri stavu da treba da se reaguje, napominjući da Savet mora da zaštiti dignitet prosvete koja deluje na bazi naučnih principa.

Novi programi za četiri predmeta

Nacionalni prosvetni savet usvojio je na jučerašnjoj sednici nove programe za informatiku, tehniku i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje i muzičko za peti razred osnovne škole, koji treba da počnu da se primenjuju od 1. septembra. O predloženim programima za ostale predmete za taj razred NPS će se izjasniti na idućoj sednici 23. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari