IEP: Severna Makedonija i Srbija najbezbednije na Zapadnom Balkanu 1Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Severna Makedonija je najbezbedija zemlja na Zapadnom Balkanu, za njom sledi Srbija, a najmanje bezbedno je Kosovo, pokazuju rezultati istraživanja australijskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP) za 2021.

Prema ovogodišnjem globalnom indeksu mira, najbezbedniji je Island a najnebezbedniji Avganistan.

Od zemalja u regionu Severna Makedonija, Srbija, Albanija i Crna Gora svrstane su u „visoko bezbedne zemlje“ dok su BiH i Kosovo ocenjeni kao „srednje bezbedne zemlje“.

Prema ovogodišnjem indeksu, najbolje plasirana na Zapadnom Balkanu, Severna Makedonija nalazi se na 40. mestu na listi od ukupno 163 zemlje i zabeležila je skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je na 44. mestu, Albanija  na 48. mestu, Crna Gora na 51. mestu.

BiH je na 72, a Kosovo na 80. poziciji, u kategoriji „srednje bezbednih“.

U odnosu na prethodnu godinu samo Srbija i Albanija beleže pad od tri, odnosno dva poena, dok Crna Gora i BiH beleže rast za po tri boda a Kosovo je nepromenjeno.

Od bivših jugoslovenskih republika samo se Slovenija nalazi među 14 zemalja sveta u kojima je globalni indeks mira „veoma visok“ ,  na 5. mestu globlane liste.

Hrvatska je na ukupnoj listi na 17. mestu, među zemljama sa „visokim“ stepenom bezbednosti.

Na prvom mestu globalne liste je Island, slede Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Kao poslednjih pet na listi od 163 zemlje, u kategoriji zemalja u kojima je globalni indeks mira „veoma nizak“ nalaze se Irak, Južni Sudan, Sirija, Jemen i Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari