"Igranka bez prestanka": Profesori FON-a o "slučaju" Siniše Malog 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Presuda Upravnog suda u vezi sa slučajem osporenog doktorata ministra finansija Siniše Malog je skandalozna i suvišna, kaže za Danas Božidar Radenković, profesor Fakulteta organizacionih nauka.

– To neće doneti ništa dobro ni Univerzitetu u Beogradu, a u krajnjoj instanci ni Siniši Malom. Konačna odluka se odlaže na štetu svih. Senat Univerziteta u Beogradu je dva puta jednoglasno donosio odluku o poništenju doktorata. Nije realno očekivati da će treći put biti drugačije. Nadam se da će se procedura ponovnog poništenja doktorata na Univerzitetu u Beogradu sprovesti brzo. Mislim da akademska zajednica nije spremna da toleriše bilo kakvo odugovlačenje – smatra Radenković.

Podsetimo, Upravni sud je poništio odluku Senata UB o poništenju diplome o stečenom zvanju doktora nauka Siniše Malog, kao i rešenje univerzitetskog Odbora za profesionalnu etiku kojim je odbijena žalba Malog i potvrđeno rešenje dekana FON-a (kojim je Malom izrečena mera javne osude) i predmet vratio na ponovno odlučivanje nadležnom organu.

Na Univerzitetu u Beogradu nisu želeli da komentarišu na koji način će postupak biti nastavljen, pa se u akademskoj zajednici za sada nagađa hoće li naredni potez povući Odbor za profesionalnu etiku ili će se sve vratiti na sam početak, tačnije na Fakultet organizacionih nauka, na kome je Mali odbranio svoju doktorsku disertaciju.

Vladimir Obradović, profesor FON-a, sve što se dešava opisuje rečima „igranka bez prestanka“.

On misli da ovaj slučaj neće dobiti epilog dokle god je Siniša Mali na vlasti.

Obradović kaže da ključ problema leži u odluci Ustavnog suda koji je ocenio da pojedine odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja nekademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u skladu sa Ustavom, a na tome je Upravni sud zasnovao svoje najnovije odluke.

Na koji način će nadležni organi dalje postupati je, kako kaže naš sagovornik, kompleksno pravničko pitanje, budući da postoje različita tumačenja.

Na pitanje šta misli kako će FON reagovati ako se postupak vrati na početak, Obradović kaže da su se od otvaranja ove teme do danas stvari na tom fakultetu promenile.

– Mislim da su se stvari okrenule i da će sada FON biti brži i agilniji, a da će Univerzitet u Beogradu biti uspavaniji. Promenjen je rektor, promenjen je predsednik Saveta Univerziteta, Senat nije izglasao Dušana Teodorovića za profesora emeritusa…rekao bih da je Univerzitet danas manje autonoman – smatra Obradović.

A dok se čeka reakcija Univerziteta, ministar Mali se sprema za odbranu doktorata, ali u Slovačkoj.

„Odbrana predfinalne verzije doktorske disertacije na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Slovačkoj. To je poslednji korak pred odbranu doktorske disertacije koju očekujem sredinom godine. Ovo je nešto što je meni lično veoma važno, i na čemu radim sa zadovoljstvom u poslednje dve i po godine. Mislim da je za uspeh važno da uvek idete dalje, da gledate napred“, poručio je Mali na svom Instagram profilu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari