"Imamo PM čestice koje bukvalno sadrže ceo periodni sistem, a sad nam fale radioaktivne": Profesorka Šerbula o izgradnji malog nuklearnog reaktora u Boru 1Foto: Snežana Šerbula

Javnost u Boru se uzburkala nakon što je “isplivao” dokument iz 2020. godine poslat Ministarstvu rudarstva i energetike, o planu kineske kompanije „Srbija Ziđin Koper“ da u Boru izgradi mali nuklearni reaktor. Profesorka Šerbula za Danas kaže da je vlast uz rudnik prodala i dve trećine grada.

Profesorka Šerbula kaže da kada je prodat RTB Bor, vlast je prodala gotovo dve trećine grada, tako da neće biti srušena samo sela već i delovi grada.

Prema njenim rečima, rušiće se staro gradsko jezgro, fakultet u gradu bakra, pravoslavna i katolička crkva.

“Takođe, i bolnica se seli u roku od dve godine. Sve je to uradila koalicija koju čine Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije. Oni su prodali RTB. Ta koalicija je i izdala dokument koji se pojavio. Da li je to tačno šta tamo piše – to je diskutabilno”, objašnjava profesorka Šerbula.

Sagovornica Danasa kaže da kada je pre nekoliko meseca, aktuelna ministarka Dubravka Đedović putovala za Kinu, ona je pompezno najavila da će da se otvori novi Ziđin Majning rudnik i nova flotacija.

“U tom trenutku kada je to na svim nacionalnim televizijama objavljeno, gotovo da je ta flotacija bila pod krovom. Tu su bile dizalice, gradnja je već trajala. Tu su izgrađene zgrade, gotovo da je sve urađeno”, ističe ona.

Profesorka Šerbula kaže da kad Kinezi zatraže dozvolu, oni već počinju da rade, a ako je dobiju – nastavljaju.

“Zbog toga se i Borani plaše. Kada se dobije takvo mišljenje, a ovo je iz 2020. godine, da se izgradi mala nuklearna elektrana. Šta znači to mala? Ako dođe do nekog problema, to znači da će ovde biti mali Černobilj, a ne veliki kao u Ukrajini?”, pita Šerbula.

Takođe ona kaže, da je u Boru i oko Bora veliko zagađenje.

“Imamo PM čestice koje bukvalno sadrže ceo periodni sistem. Sadrže kancerogene materije. Sadrže arsen, olovo, i to još uvek traje. Sada nam fale još radioaktivne čestice koje su jako opasne pošto imaju veliki domet i mogu da pokriju celu Srbiju, ako dođe dokvara”, objašnjava opet profesorka Šerbula.

Zbog svega navedenog, ona kaže da su Borani uznemireni i uplašeni.

“Kompanija kaže da oni nisu tražili to mišljenje. Onaj dokument nije fotošop, koliko se ja razumem. Na tom dokumentu postoji broj, datum. Sve može da se proveri, ali nas neko pravi ludim”, kaže sagovornica Danasa.

Profesorka Šerbula kaže da su se slične situacije događale i ranije

Šerbula kaže da ih je više puta upozoravala da neke stvari ne rade, ali da je niko nije poslušao.

“Slična situacija je bila kada su radili nešto sa vodonik-sulfidom. To je ono što smrdi na pokvarena jaja. Tada sam ih pitala zašto su tu tehnologiju izabrali, a oni su kazali da je to tradicionalna”, ističe profesorka.

Ona takođe kaže da kompanija ima podršku Kine, i ako im je stvarno dozvoljeno ono što piše na papiru, oni će to sigurno uraditi.

“Pričaju o zelenom rudarstvu, a rudu transportuju otvorenim kamionima. Sitne čestice se prilikom transporta rasprašuju i evo zagađenja”, zaključila je profesorka Šerbula.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić (SNS) rekao je pre nekoliko dana na vanrednoj konferenciji za novinare da je za ovaj dopis, čija verodostojnost još nije potvrđena, zapravo odgovoran tadašnji ministar rudarstva i energetike – Aleksandar Antić.

"Imamo PM čestice koje bukvalno sadrže ceo periodni sistem, a sad nam fale radioaktivne": Profesorka Šerbula o izgradnji malog nuklearnog reaktora u Boru 2
Prof. dr Snežana Šerbula/Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

“Po ko zna koji put se pokazuje da se SPS bavi foteljama a ne suštinom. To je neodgovorno ponašanje SPS ministra, u ovom slučaju Aleksandra Antića i građani Srbije treba da vide šta radi SPS i na koji način učestvuju u bilo kojoj, pa i u republičkoj vlasti”, kazao je Milikić.

U dopisu koji je, zbog ozbiljnosti situacije kabinetu gradonačelnika Bora Aleksandru Milikiću uputio Milan Novaković, šef kabineta Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je reagovala i kompanija Srbija Ziđin Koper i navela da “nikada nije razmatrala mogućnost izgradnje modularnog nuklearnog reaktora, te da se opredelila da gradi i koristi obnovljive izvore energije i da se njeni planovi u ovoj oblasti intenzivno razvijaju”.

Ziđin Koper navodi i da nikada nije dala nalog svojim predstavnicima da podnesu zahtev za tumačenje zakona u predmetnoj oblasti, niti joj je poznat dopis Ministarstva rudarstva i energetike koji se pojavio u javnosti, preneli su mediji u Boru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari