Imunizacija u Šumadiji potpuno stala 1Foto: Z.S.M.

Uprkos velikom skoku broja novih kovid pacijenata, samo juče ih je u Šumadijskom okrugu bilo 365 a u samom Kragujevcu 279 novozaraženih imunizacija na ovom području je potpuno stala. Juče je na ovom području prvu dozu vakcine primilo samo 13 ljudi, 10 njih „Fajzer” i troje „Sinofarm“.

Prethodnog dana, po podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je bilo čak 392 novoobolelih dok je u ogrugu na virus kovida-19 bilo pozitivno 468 lica. Pozitivan je prekjuče bio svaki treći, a juče svaki peti uzorkovani građanin.

Zaključno sa jučerašnjim danom, po podacima Doma zdravlja Kragujevac na ovom području, jednu od ponuđenih pet vrsta cepiva primilo je 44,44 posto stanovništva. Taj broj je najveći u samom Kragujevcu gde se vakacinisala, prvom dozom skoro polovina stanovništva 49,90 posto žitelja.

Ovaj postotak je nešto veći ako se uzme u obzir samo punoletno stanovništvo gde se na teritoriji Šumadijskog okruga imunizovalo prvom dozom 50,22 procenata građana a u Kragujevcu 57,15 posto ove populacije.

U Kragujevcu se revakcinisalo 55,54 posto punletnih građana a buster dozu primilo je nešto manje od 50 hiljada ljudi, odnosno 31,36 procenata punoletnih Kragujevčana.

Iako je evidentiran veliki porast broja novoobolelih u svim opštinama Okruga: Aranđelovac, Topola, Batočina, Knić… odziv za vakcinaciju u ovim mestima znatno je slabiji. Posle Kragujevca, u Okrugu najviše je vakcinisanih (prvom dozom) u Aranđelovcu 37,26 a najmanje u Rači, svega 30,18 posto žitelja a buster dozu je primilo samo 16 procenata Račana (17 posto ako se gledaju samo punoletni).

Na lečenju od kovida-19 u UKC Kragujevac se trenutno nalazi 62 pacijenta a devetoro njih je na respiratorima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari